Wykonanie
Sałata lodowa sprawdza się nie tylko na surowo- w sałatkach na zimno czy w kanapkach. Bardzo smaczna jest przygotowana na ciepło, z dodatkami które uzupełnią jej delikatny smak. Przygotowanie jej w taki sposób zajmuje dosłownie kilka minut, a wachlarz smaków, jaki można jej nadać jest ogromny. U mnie dziś jest w pikantno-słodkim wydaniu.Tak przygotowana jest świetnym dodatkiem do smażonych lub duszonych
mięs.
Składniki:1 główka
sałaty lodowej1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
miodu2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
koperku1 łyżka
suszonej żurawinysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Sałatę ostrym nożem kroję w duże kawałki, na patelni rozpuszczam
masło, dodaję posiekany
czosnek, smażę chwilę po czym dokładam
sałatę. Lekko ją
solę i pod przykryciem duszę 2 minuty.
Mleko mieszam z
miodem, wlewam na patelnię, dodaję
koperek, doprawiam
solą i
pieprzem, duszę jeszcze przez minutę bez pokrywki. Podaję od razu, posypaną
żurawiną.Przepis autorski.