ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z porzeczkami

Kruche ciasto z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

To ciasto to wszystkie letnie wspaniałości w jednym, bo pomimo że porzeczki grają w nich główne skrzypce, głośno odzywają się też i słodkie maliny, i soczyste jeżyny, i dostojny agrest ;) Kwaśność owoców równoważy słodka beza, a spód jest delikatny i kruchy.
A jeśli macie mało czasu, może wystarczy go na przygotowanie szybkiego ciasta z porzeczkami
Składniki :
3 jajka
200 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki niezbyt słodkiego dżemu ( u mnie agrestowy)
ok. pół kg porzeczki (białej lub czerwonej) plus dodatkowo ok. szklanki malin, agrestu i jeżyn
5-6 listków świeżej mięty
3 czubate łyżki cukru do ubijania piany
1 łyżka cukru do owoców
1 łyżka cukru do ucierania mięty
Przygotowanie:
Ucieram żółtka, cukier waniliowy i cukier puder na gładki krem, następnie dodaję masło, chwilę ucieram - po czym łyżką mieszam masę z mąką i szczyptą soli. Ciasto będzie miękkie i delikatne.Wykładam je na wyłożoną papierem blachę i rozprowadzam palcami moczonymi w zimnej wodzie. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut ( brzegi powinny się zezłocić). Powierzchnię ciasta smaruję dżemem, wykładam owoce, posypuję je łyżką cukru- wstawiam do piekarnika na 10 minut. W tym czasie ubijam pianę z 3 białek ze szczyptą soli, gdy jest sztywna dodaję po łyżce cukier. Liście mięty ucieram z łyżką cukru w moździerzu, aż cukier będzie jednolicie zielony, dodaję do piany, mieszam i wykładam na owoce. Piekę jeszcze ok. 20 minut. Pozostawiam do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/08/kruche-ciasto-z-porzeczkami.html