Wykonanie
To ciasto to wszystkie letnie wspaniałości w jednym, bo pomimo że
porzeczki grają w nich główne skrzypce, głośno odzywają się też i słodkie
maliny, i soczyste
jeżyny, i dostojny
agrest ;) Kwaśność
owoców równoważy słodka
beza, a spód jest delikatny i kruchy.A jeśli macie mało czasu, może wystarczy go na przygotowanie szybkiego ciasta z
porzeczkami



Składniki :3
jajka200 g. miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli1,5 szklanki
mąki pszennej3-4 łyżki niezbyt słodkiego
dżemu ( u mnie
agrestowy)ok. pół kg
porzeczki (białej lub czerwonej) plus dodatkowo ok. szklanki
malin,
agrestu i
jeżyn5-6 listków świeżej
mięty3 czubate łyżki
cukru do ubijania piany1 łyżka
cukru do
owoców1 łyżka
cukru do ucierania
miętyPrzygotowanie:Ucieram
żółtka,
cukier waniliowy i
cukier puder na gładki krem, następnie dodaję
masło, chwilę ucieram - po czym łyżką mieszam masę z
mąką i szczyptą
soli. Ciasto będzie miękkie i delikatne.Wykładam je na wyłożoną papierem blachę i rozprowadzam palcami moczonymi w zimnej wodzie. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut ( brzegi powinny się zezłocić). Powierzchnię ciasta smaruję
dżemem, wykładam
owoce, posypuję je łyżką
cukru- wstawiam do piekarnika na 10 minut. W tym czasie ubijam pianę z 3
białek ze szczyptą
soli, gdy jest sztywna dodaję po łyżce
cukier. Liście
mięty ucieram z łyżką
cukru w moździerzu, aż
cukier będzie jednolicie zielony, dodaję do piany, mieszam i wykładam na
owoce. Piekę jeszcze ok. 20 minut. Pozostawiam do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.












