Wykonanie
Zachciało nam się dziś czegoś słodkiego, bo dzień coś smutnie jesienny...Te pulchniutkie rogaliki z
marmoladą o smaku letnich
jabłek doskonale rozwiewają pogodowe smutki :)Tyle wspaniałej
mąki dostałam od p.
Marka ze sklepu e-
maka.pl , że
mogę słodkościami poprawić humor wielu osobom, więc nie zastanawiałam się długo;) A
mąka świetna, bardzo dobrze się sprawdza w wypiekach. Jeśli Wam się właśnie skończyła, albo deszcz pada od rana i nie chce Wam się wychodzić to zachęcam do zajrzenia do sklepu :)Zakupy będą łatwe, przyjemne i gwarantuję że będziecie zadowoleni!




Składniki na 12 dużych
rogali:3 szklanki
mąki pszennej, polecam sklep e-
maka.pl3/4 szklanki
cukruszczypta
soli3 łyżki
cukru waniliowego2
żółtka60 g. świeżych
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka1/3 kostki
margaryny12 łyżeczek twardej
marmolady jabłkowej1 łyżka
śmietany ( do posmarowania)gruby
cukier do posypaniaPrzygotowanie:
Drożdże rozcieram z kilkoma łyżkami
mleka,
cukru i
mąki na masę o konsystencji gęstej
śmietany, odstawiam pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do miski przesiewam
mąkę, dodaję
żółtka i oba
cukry, przekładam wyrośnięte
drożdże i razem z pozostałym
mlekiem i szczyptą
soli wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto jest średnio gęste. Dodaję ciepłą płynną
margarynę ( ale nie gorącą ) i wyrabiam do momentu, gdy ciasto odchodzi od dłoni. Przykrywam miskę ścierką, odstawiam na 40 minut - ciasto powinno podwoić objętość. Dwie duże blachy wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną
mąką, lekko zagniatam i dzielę na 2 części. Każdą część wałkuję w prostokąt ok. 20 x 30 cm, dzielę go na 6 trójkątów, na szerszą część każdego trójkąta nakładam łyżeczkę
marmolady i zwijam rogaliki ( od szerszej części do wąskiego końca). Zwinięte
rogale układam na blasze.Pozostawiam blachy na 10 minut do napuszenia ciasta, po czym smaruję
rogale śmietaną i lekko oprószam
cukrem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut ( termoobieg).Przepis autorski.





