ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad były pyszności - naleśniki, lekkie i owocowe, bo przy tak wysokich temperaturach na zewnątrz (i niestety niewiele lepiej w środku) jakoś nie mamy ochoty na ciężkie, mięsne dania.
Cały sekret tych naleśników tkwi w tym, że po przygotowaniu są jeszcze raz smażone, aż staną się bardzo chrupiące i rumiane. W środku wypełnione są cudowną, kremową bananową masą, i połączenie chrupiącej skórki z aksamitnym wnętrzem daje rewelacyjny efekt. Jeśli chcecie, by były bardziej wykwintne, można podać je jeszcze z bitą śmietaną lub gałką lodów.
Składniki na 12 sztuk ( patelnia średnica 22 cm):
10 łyżek mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
1/2 (do 3/4 szklanki zimnej wody)
1/3 szklanki oleju
4 dojrzałe banany
łyżka płynnego miodu
owoce sezonowe do posypania
Przygotowanie:
W misce ubijam lekko trzepaczką jajka z mlekiem, wodą, solą i cukrem, dosypuję stopniowo mąkę i ubijam dalej na gładkie, lejące się ciasto. Odstawiam na 10 minut, po czym dodaję olej i mieszam jeszcze raz. Na rozgrzaną patelnię wlewam kilka kropli oleju i smażę pierwszego naleśnika - do przygotowania kolejnych już oleju nie używam. Smażę wszystkie naleśniki. obrane banany dzielę wzdłuż na trzy części. Na każdym naleśniku układam jedną część banana, smaruję ją lekko miodem i zwijam w rulon. Gdy wszystkie naleśniki są przygotowane, obsmażam je na wolnym ogniu na kilku kroplach oleju na bardzo rumiany kolor. Podaję gorące, posypane owocami.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/nalesniki-z-bananami.html