Wykonanie
Delikatny miąższ, chrupiąca, pikantna, z wyraźnym posmakiem wędzonki skórka- takie
ziemniaki są cudownym dodatkiem do obiadu.Wymagają tylko troszkę cierpliwości, bo trzeba ich trochę popilnować. Jednak te parę chwil spędzonych nad patelnią nie będzie czasem straconym, bo Wasi współbiesiadnicy będą najprawdopodobniej wydawać rozmarzone och i ach znad talerzy ;)



Składniki :1 kg
młodych, niewielkich
ziemniaków3-4 łyżki
olejuok. 1 łyżka
soli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 łyżka wędzonej
ostrej papryki1 łyżeczka ciemnego
cukruPrzygotowanie:
Ziemniaki myję ostrą szczoteczką, po czym dzielę je na ćwiartki i osuszam. Na głębokiej patelni rozgrzewam
olej, wrzucam
ziemniaki, lekko je
solę i pod pokrywką, kontrolując proces, mocno rumienię z każdej strony. Trwa to ok. 20 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
cukier i
paprykę i jeszcze przez ok. 10 minut na dość silnym ogniu smażę, ciągle pod przykryciem. Często mieszam. Uwaga- nie można przypalić
papryki, bo
ziemniaki będą gorzkie.Podaję gorące jako dodatek do
mięs lub warzyw, z
sosem czosnkowym lub
majonezowym.Przepis autorski.


