ßßß Cookit - przepis na Krucho-drożdżowy placek ze śliwkami

Krucho-drożdżowy placek ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Mam ochotę powiedzieć: będąc młodą dziewczyną .... :) czyli ściśle mówiąc pewnie mniej więcej siedemnastolatką z głową pełną marzeń- uważałam że dom powinien pachnieć plackiem ze śliwkami. Czyli aromatem świeżo pieczonego ciasta, zapachem owoców, bezpieczeństwa, sytości i szczęścia.
I wiecie co ? Dalej tak uważam ! Zapraszam na tak łatwo osiągalną chwilę szczęścia :)
Składniki :
1 szklanka maki pszennej
10 g. świeżych drożdży
2 łyżki cukru pudru + puder do posypania
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
1/2 kostki zimnego masła
bułka tarta do posypania foremki
ok. 20 dowolnych, dojrzałych śliwek
Przygotowanie:
W misce siekam masło z mąką, dodaję oba cukry, żółtka i pokruszone w palcach drożdże. Zagniatam ciasto w kulę i bez wyrabiania odstawiam na 10 minut do lodówki. Foremkę do tarty smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Schłodzone ciasto spłaszczam dłonią i wykładam dno foremki - palcami wygniatając je od środka do brzegów tak, by powstał lekko podwyższony brzeg. Nakłuwam powierzchnię widelcem.
Umyte śliwki pozbawiam pestek i kroję je na połowy lub w ćwiartki, układam na cieście. Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. godzinę.
Gdy ciasto lekko ostygnie, posypuję je cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/krucho-drozdzowy-placek-ze-sliwkami.html