Wykonanie
Od jakiegoś czasu widuję w sklepach
przepiórki. Uznałam, że będą doskonałe na niedzielny obiad. Duszone
przepiórki z nutą
czosnku i
majeranku podałam dziś na puree ziemniaczanym z
rukolą, która nadała mu pysznego
orzechowego smaku. Sposób zawijania w
boczek przypomina przewijanie niemowlaka, więc nie mogłam nazwać tej potrawy inaczej ;)


Składniki :po 1
przepiórce na osobępo 2 plastry
boczku na
przepiórkępo 1 ząbku
czosnku na
przepiórkępo 1 łyżeczce
masła na
przepiórkę2-3 łyżki
oleju do smażenia1/2 szklanki czerwonego,
półwytrawnego winasól,
czarny pieprzmajeranekPrzygotowanie:Oczyszczone, umyte i osuszone
przepiórki lekko
solę i obsmażam w garnku na niewielkiej ilości
oleju z każdej strony. Wyjmuję, do środka każdej wkładam po łyżeczce
masła. Nacieram
mięso czosnkiem przeciśniętym przez praskę, po czym zawijam w dwa plastry
boczku tak jak na zdjęciu - by
masło nie wypływało ze środka.
Boczek spinam wykałaczką. Oprószam
mięso majerankiem, posypuję
pieprzem i jeszcze raz obsmażam na tym samym tłuszczu z każdej strony po 2-3 minuty, aż
boczek się zrumieni. Wylewam wytopiony tłuszcz ( zostawiam tylko odrobinę), dolewam
wino i pod przykryciem duszę
przepiórki jeszcze 30 minut. Na 10 minut przed końcem przygotowywania potrawy odkrywam garnek by sos się lekko zredukował. Można dodać jeszcze łyżkę zimnego
masła lub
śmietanki 36%, wtedy lekko zgęstnieje.Przepis autorski.


