Jeśli, jak ja dzisiaj, nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, skuście się na wersję sernika od razu w kawałkach :) czyli pyszne serniczki pieczone w cieście francuskim.Składniki :1/2 szklanki gładkiego twarogu z wiaderka2 pełne łyżki serka mascarpone1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 pełne łyżki cukru pudru2 żółtka3 łyżki cukru waniliowego1 płat gotowego ciasta francuskiego ( 275 g)kilka łyżek mleka do posmarowania ciastaPrzygotowanie :Miksuję żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, twarogiem i mascarpone, dodaję obie mąki. Mieszam aż powstanie zupełnie gładka masa.Ciasto francuskie dzielę na 12 kwadratów, na środku każdego układam solidną porcję masy serowej. Sklejam boli składając je do środka i łącząc na rogach kwadratu, a potem sklejone rogi zwijam w rulonik jak na zdjęciu. Przekładam ciastka na blachę wyłożoną papierem i smaruję ciasto francuskiemlekiem. Piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. 25 minut. Jeśli ser zbyt się rumieni, przykrywam papierem. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.Przepis autorski.