ßßß Cookit - przepis na Serniczki w cieście francuskim

Serniczki w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Jeśli, jak ja dzisiaj, nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, skuście się na wersję sernika od razu w kawałkach :) czyli pyszne serniczki pieczone w cieście francuskim.
Składniki :
1/2 szklanki gładkiego twarogu z wiaderka
2 pełne łyżki serka mascarpone
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 pełne łyżki cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki cukru waniliowego
1 płat gotowego ciasta francuskiego ( 275 g)
kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta
Przygotowanie :
Miksuję żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, twarogiem i mascarpone, dodaję obie mąki. Mieszam aż powstanie zupełnie gładka masa.
Ciasto francuskie dzielę na 12 kwadratów, na środku każdego układam solidną porcję masy serowej. Sklejam boli składając je do środka i łącząc na rogach kwadratu, a potem sklejone rogi zwijam w rulonik jak na zdjęciu. Przekładam ciastka na blachę wyłożoną papierem i smaruję ciasto francuskie mlekiem. Piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. 25 minut. Jeśli ser zbyt się rumieni, przykrywam papierem. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/04/serniczki-w-ciescie-francuskim.html