Wykonanie
Słodkie mazurki przywędrowały do nas z dalekiego Wschodu wraz z Turkami i Tatarami. Mogą
mieć w sobie w zasadzie wszystko, co nam kojarzy się ze
słodyczą i przepychem, wystarczy więc tylko trochę fantazji, by powstało to piękne i strojne, a co najważniejsze-słodkie ciasto :)



Składniki :Ciasto:1 szklanka
maki pszennej2 ugotowane
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1/2 kostki
masła1/5 szklanki
mleka do
kawy 7,5%Kajmak:500 ml
mleka do
kawy 7,5%5 pełnych łyżek
cukru pudru1/2
laski waniliiPrzygotowanie :Siekam
masło z
mąką i
żółtkami, dodaję pozostałe składniki, szybko zagniatam ciasto. Wkładam je do lodówki na ok. godzinę.W rondlu z grubym dnem zagotowuję
mleko z
cukrem i
wanilią (
laskę wanilii przekrawam wzdłuż, nożem wyskrobuję nasionka i wszystko dodaję do
mleka). Zmniejszam ogień i mieszając, gotuję ok. godziny. Masa powinna coraz bardziej gęstnieć. Sprawdzam,czy zastyga, nakładając troszkę na zimny talerzyk.Ciasto dzielę na 2 części, rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm, wykrawam dwa równe prostokąty. Brzeg jednego ozdabiam spiralką ze zwiniętego paska ciasta ( smaruję rant prostokąta
wodą i doklejam ozdobny brzeg). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę ok. 25-30 minut do zezłocenia. Przekładam na kratkę do wystudzenia.Prostokąt bez ozdobnego rantu smaruję połową dość ciepłego, gęstego kajmaku, nakładam warstwę
dżemu brzoskwiniowego, przykrywam drugim prostokątem. Wypełniam go pozostałym
kajmakiem, ozdabiam dowolnie. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.Przepis autorski.




