ßßß Cookit - przepis na Kruche torciki z kremem waniliowym

Kruche torciki z kremem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Wracam często i chętnie do smaków dzieciństwa , i jednym z takich wspomnień jest smak lodów waniliowych kładzionych łyżką na krojone w kwadraty wafle :) Lody były w dużych bańkach, smakowały wanilią i słodką śmietanką ...
Dziś spróbowałam odtworzyć to wspomnienie w innej trochę formie. Waniliowy budyniowy krem bardzo dobrze komponuje się z kruchym ciastem.
Składniki: Krem waniliowy :
1 budyń waniliowy
ziarenka z połowy laski wanilii
1,5 szklanki mleka
3/4 kostki miękkiego masła
cukier puder do smaku
Ciasto:
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
ziarenka z połowy laski wanilii
szczypta soli
Przygotowanie :
Mąkę siekam w misce z masłem i resztą składników, zagniatam szybko ciasto, schładzam je w lodówce ok. godziny. W międzyczasie gotuję gęsty budyń, po schłodzeniu ubijam go z masłem , cukrem i wanilią na gładki krem. Ciasto rozwałkowuję w prostokąt na wielkość blachy, przekładam ostrożnie na wyłożoną papierem blachę za pomocą wałka . Nożem do pizzy dzielę je na kwadraty, nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 185 stopni C ( termoobieg) do zrumienienia. Po wystudzeniu jeszcze raz dzielę na kwadraty ( dzięki wcześniejszemu nacięciu będą równe) . Składam po 2 ciastka, przekładając je porządną warstwą kremu. Podaję oprószone cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/02/kruche-torciki-z-kremem-waniliowym.html