Wykonanie
Na blogu nie było jeszcze nic
cynamonowego, poza jego odrobiną w gulaszu wołowym ;)Dziś wybieram się na spotkanie wrocławskich blogerek, więc przygotowałam szybkie
ciasteczka, żeby było coś na ząb ;) Będziemy zdobić
ciastka, będzie słodko i kolorowo !



Składniki na ok. 50 sztuk :1 szklanka
mąki pszennej1/2 kostki zimnego
masła3 łyżki
cukru waniliowego1/2 szklanki gładkiego, mielonego
białego sera3 łyżki
cynamonugruby
cukier perlisty1
białkoPrzygotowanie :Siekam
masło z
mąką, dodaję
ser i
cukier waniliowy, zagniatam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i schładzam w lodówce ok. godziny. Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm, wykrawam prostokąty o bokach ok. 10 x 20 cm, każdy z prostokątów posypuję
cynamonem i
cukrem, pozostawiając brzegi ok. 1 cm. Jeden z dłuższych brzegów smaruję roztrzepanym
białkiem i zwijam prostokąt w rulonik . Kroję go
ostrym nożem w skośne kawałki grubości ok. 1 cm, układam na blasze wyłożonej papierem, piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.Przepis autorski.





