ßßß Cookit - przepis na kruche koperty z jabłkiem

kruche koperty z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Przepyszne kruche ciasteczka o strukturze ciasta półfrancuskiego, bardzo łatwe i równie smaczne :)
3 pełne szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200 ml śmietany kwaśnej, gęstej
200 gram masła
3 kopiaste łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
5 jabłek + cynamon (opcjonalnie, użyłam cukru cynamonowego własnej roboty)
rozbełtane białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozwalą nam się)
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukry, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.
Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru, ale nie za dużo.
Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.
Uwaga: do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/kruche-koperty-z-jabkiem.html