ßßß
3 pełne szklanki mąki pszennej2 żółtka200 ml śmietany kwaśnej, gęstej200 gram masła3 kopiaste łyżki cukru1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego5 jabłek + cynamon (opcjonalnie, użyłam cukru cynamonowego własnej roboty)rozbełtane białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozwalą nam się)Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukry, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru, ale nie za dużo.Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.Uwaga: do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.