Wykonanie
Przepyszne kruche
ciasteczka o strukturze ciasta półfrancuskiego, bardzo łatwe i równie smaczne :)

3 pełne szklanki
mąki pszennej2
żółtka200 ml
śmietany kwaśnej, gęstej200 gram
masła3 kopiaste łyżki
cukru1 kopiasta łyżeczka
cukru waniliowego5
jabłek +
cynamon (opcjonalnie, użyłam
cukru cynamonowego własnej roboty)rozbełtane
białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozwalą nam się)
Mąkę siekamy z
masłem, dodajemy
cukry,
żółtka,
śmietanę,
sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.
Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy
cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę
cukru, ale nie za dużo.Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o
boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki
jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy
białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy
cukrem pudrem.Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy
ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.Uwaga: do ciasta nie dodajemy
proszku do pieczenia.
