Wykonanie
            Często mam ochotę na wykorzystywanie różnych nietypowych składników, i dziś przeglądając szufladę natknęłam się na 
mleko w proszku. Pomyślałam, że nie używałam go nigdy w ciasteczkach, więc czas spróbować :) Tak więc zakasałam rękawy i -do 
ciasteczek ! Mają wyraźny 
mleczno-
waniliowy smak, podkreślony jeszcze 
jogurtowo-
mleczną polewą. Pychota ......




Składniki na ok. 40 
ciasteczekCiasto:1 szklanka 
mąki pszennej2 pełne łyżki gładkiego 
mleka w proszku3 pełne łyżki 
cukru pudru3 łyżki 
cukru waniliowego2 
żółtka100 g. 
masłaPolewa :2 łyżki 
jogurtu greckiego2 łyżki 
cukru pudru1 łyżka 
mleka w proszkuPrzygotowanie :Mieszam dokładnie składniki polewy.Rozpuszczam 
masło, dodaję do pozostałych składników na ciasto, mieszam do połączenia się składników. Ciasto się lekko ,,spoci", ale nie należy się tym przejmować ;) Zagniatam do momentu,aż da się uformować w kulę. Na podsypanej sporą ilością 
mąki stolnicy wałkuję ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinam foremką w kształcie podkowy 
ciasteczka, przekładam je na wyłożoną papierem blachę i piekę 6-8 minut w temperaturze 185 stopni . Nie zdejmując 
ciastek z blachy pędzelkiem -na gorące- kilkukrotnie nanoszę polewę, dodatkowo ozdabiam perełkami lub kolorowym 
cukrem. Pozostawiam do zastygnięcia polewy.Przepis autorski.



