Wykonanie
            Zachciało się....O 7 rano piekłam 
ciasteczka :)Oj tam, oj tam. Przecież nie na śniadanie ;)Bardzo dobre 
ciasteczka moi 
Drodzy, z maminą 
konfiturką wiśniową, taką mocno wysmażoną, odłożoną na specjalne okazje. Ciasto kruchutkie, słodziutkie, 
konfiturka mniamuśna... Wymarzone do 
kawy! do popołudniowej 
herbatki!



Składniki (15 sztuk):1,5 szklanki 
mąki pszennej T 500, polecam Młynomag2 czubate łyżki 
cukru pudru1 łyżeczka 
cukru waniliowego1 łyżeczka 
proszku do pieczenia2 
żółtka120 g. 
masła, rozpuszczonegoDodatkowo :
konfitury wiśniowecukier puder do oprószeniaPrzygotowanie :
Mąkę, 
proszek do pieczenia i oba 
cukru wsypuję do miski, dodaję 
żółtka i 
masło (nie może być gorące). Mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników, a 
potem krótko zagniatam dłonią, by powstało jednolite ciasto. Ciasto będzie kruche i będzie się rwało. Formuję z niego kulki wielkości 
orzecha włoskiego, każdą spłaszczam, wciskam środek by powstało wgłębienie. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, we wgłębieniach układam po porcji 
konfitury wiśniowej. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (poziom góra- dół, bez termoobiegu) i piekę 25-30 minut, do zezłocenia. Gdy 
ciasteczka ostygną oprószam je 
cukrem pudrem.



