Wykonanie
Jestem bardzo zadowolona z tych kulek :)Kiedyś, będąc na obozie w Sokółce zajadałyśmy się codziennie z koleżanką
mleczno-waniliowymi
groszkami.
Trufelki przypominają mi je mocno w smaku, co dla mnie mocno zwiększa ich atrakcyjność. Wiadomo - wspomnienia, sentyment ;) Tym niemniej naprawdę są pyszne, trochę tak jakby były zrobione z
białej czekolady, choć nie są :)




Składniki na ok. 20 sztuk1/2 kostki
margaryny ( u mnie
Kasia)300 ml
śmietanki 30%3/4 szklanki
cukru pudruok. 2,5 szklanki gładkiego
mleka w proszku2-3 krople
olejku waniliowego20 wędzonych
śliwek20
orzechów laskowych100 g.
płatków migdałowychPrzygotowanie :
Śliwki kroję w paseczki,
orzechy sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki.W dużym rondelku rozpuszczam
margarynę, dodaję
cukier puder ; gdy się połączą dolewam
śmietankę i podgrzewam jeszcze chwilę na niewielkim ogniu nie gotując. Zdejmuję z ognia i lekko studzę masę. Do jeszcze ciepłej stopniowo dodaję
mleko w proszku, ucierając ciągle, a na końcu mieszam ją ze
śliwkami. Gotową masę przekładam do miseczki i na ok. pół godziny wstawiam do lodówki. Po tym czasie formuję w dłoniach kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego (robi się to bez problemu), wciskam do środka każdej orzeszek laskowy, i gotową kulkę obtaczam w płatkach
migdałowych.Trzymam w lodowce, przykryte szczelnie folią .Przepis autorski.Zapraszam też na :
waniliowe truflekulki owsiane







