Wykonanie
Witajcie!Jako, że mamy sezon
śliwkowy i... na podwórku
śliwkę, która w tym roku obficie obrosła w
śliwki, nie wolno było nie skorzystać i trzeba było upiec ciasto!Na ciasto
śliwkowe jest wiele przepisów, wiadomo, że każdy robi to co ma w jakimś już przepisie swoim. Niegdyś piekłyśmy ciasta z
olejem a ostatnio otrzymałyśmy przepis na ciasto z
margaryną. Zatem do dzieła!Składniki:20 dag
cukrumargaryna "
Kasia" 25 dag5
jajek2
cukry waniliowe40 dag
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
bułki tartej (do posypania)
śliwkicukier puder (niekoniecznie)Czas pieczenia: 40 minut.Myjemy
śliwki, przekrawamy je na pół i usuwamy pestki.
Śliwki.Porada: warto już na początku przygotować sobie blachę do pieczenia czyli posmarować
margaryną i lekko posypać
bułką tartą - by się później ciasto nie przykleiło do blachy.
Cukier ucieramy z
margaryną.

Utarty
cukier z
margaryną.Następnie dodajemy kolejno:
jajka i 1
cukier waniliowy. Mieszamy składniki i gdy się one połączą, dodajemy
mąkę wraz z dwiema łyżeczkami
proszku do pieczenia. Ponownie ucieramy.Utartą masę wylewamy na blachę.

Utarta masa.Rozprowadzamy masę na brytfance. Następnie 1
cukier waniliowy i 3 łyżeczki
bułki tartej mieszamy ze sobą i posypujemy tym ciasto, które jest już w brytfance.

Ciasto posypane
bułką tartą z
cukrem waniliowym.Na to układamy
śliwki skórką na dół. Robimy to wedle uznania, ponieważ można je sobie pokroić w dowolny sposób, my jednak robimy to tak:
Śliwki na cieście.Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w około 180°C przez 40 minut.Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu, dla smaku można posypać je
cukrem pudrem.

Gotowe ciasto.Życzymy smacznego!