Wykonanie
Jakieś choróbsko mnie zaatakowało, kicham od rana, więc pomimo pięknej pogody nie ruszę się z domu. Aby mimo to jakoś uprzyjemnić dzień zapraszam Was dziś na rewelacyjne
orzechowe smakołyki , które łatwo jest przygotować pod warunkiem, że ma się w domu foremki do rożków. Pięknie wyglądają, pysznie smakują, więc to idealny deser na nadchodzące niedzielne popołudnie.



Składniki :
ciasto
serowe jak: tutaj z wyjątkiem masy marcepanowej
4 łyżki (zmielonych, prażonych)
orzechów włoskicholej do natłuszczenia foremek
cukier kandyzowany
Krem
orzechowy :
200 g.
serka mascarpone1/3 łyżeczki drobnej
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
likieru orzechowego (można pominą)
3 łyżki (mielonych, prażonych)
orzechów włoskich2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie :
2/3 szklanki całych
orzechów prażę na suchej patelni by nabrały złotego koloru, a
potem rozdrabniam w malakserze ( można utrzeć w moździerzu). Tak przygotowane
orzechy pachną intensywniej i mają bardziej wyrazisty smak.
Rożki :
Ciasto zagniatam z
orzechami, chłodzę w lodówce ok. 30 minut, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm. Kroję je na kwadraty 10x10 cm i zawijam na natłuszczonych foremkach, jak na zdjęciu. W miejscu łączenia ciasta smaruję je
białkiem i lekko dociskam. Smaruję jedną połowę powierzchnię rożków
białkiem i posypuję grubym
cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia na foremkach. Zdejmuję z foremek - zsuwając rożki- po wystygnięciu.
Krem :
Serek mascarpone mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami, przekładam do szprycy cukierniczej i nakładam do rożków tak, by krem leciutko wystawał. Posypuję końcówki odrobiną
kawy i pyłkiem z
orzechów.
Żeby jeszcze przyspieszyć całą produkcję można skorzystać z gotowego
ciasta francuskiego ;)
Przepis autorski.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także :
marcepanowe
herbatniki z
serem










