ßßß Cookit - przepis na Orzechowe rożki

Orzechowe rożki

nazwa

Wykonanie

Jakieś choróbsko mnie zaatakowało, kicham od rana, więc pomimo pięknej pogody nie ruszę się z domu. Aby mimo to jakoś uprzyjemnić dzień zapraszam Was dziś na rewelacyjne orzechowe smakołyki , które łatwo jest przygotować pod warunkiem, że ma się w domu foremki do rożków. Pięknie wyglądają, pysznie smakują, więc to idealny deser na nadchodzące niedzielne popołudnie.
Składniki :
ciasto serowe jak: tutaj z wyjątkiem masy marcepanowej
4 łyżki (zmielonych, prażonych) orzechów włoskich
olej do natłuszczenia foremek
cukier kandyzowany
Krem orzechowy :
200 g. serka mascarpone
1/3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru orzechowego (można pominą)
3 łyżki (mielonych, prażonych) orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie :
2/3 szklanki całych orzechów prażę na suchej patelni by nabrały złotego koloru, a potem rozdrabniam w malakserze ( można utrzeć w moździerzu). Tak przygotowane orzechy pachną intensywniej i mają bardziej wyrazisty smak.
Rożki :
Ciasto zagniatam z orzechami, chłodzę w lodówce ok. 30 minut, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm. Kroję je na kwadraty 10x10 cm i zawijam na natłuszczonych foremkach, jak na zdjęciu. W miejscu łączenia ciasta smaruję je białkiem i lekko dociskam. Smaruję jedną połowę powierzchnię rożków białkiem i posypuję grubym cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia na foremkach. Zdejmuję z foremek - zsuwając rożki- po wystygnięciu.
Krem :
Serek mascarpone mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami, przekładam do szprycy cukierniczej i nakładam do rożków tak, by krem leciutko wystawał. Posypuję końcówki odrobiną kawy i pyłkiem z orzechów.
Żeby jeszcze przyspieszyć całą produkcję można skorzystać z gotowego ciasta francuskiego ;)
Przepis autorski.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także :
marcepanowe herbatniki z serem
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/orzechowe-rozki.html