Trufelki w kształcie ziaren kawy świetnie sprawdzą się na słodki prezent dla wyjątkowej osoby lub uprzyjemnią popołudniową kawę. Jeśli chcecie podać je dzieciakom wystarczy zrezygnować z dodania kawy rozpuszczalnej lub zastąpić ją łyżką mocnej czarnej herbaty. Serekwaniliowy można zastąpić mascarpone, ale przy takiej dawce czekolady, wolałam wybrać mniej kaloryczny serekhomo. Trufelki nie wyszły tak pięknie, jakbym chciała, ale myślę, że następnym razem będzie lepiej ;) Pomysł na ich wykonanie podpatrzyłam na tej stronie . Przepis to już moja improwizacja.Składniki (na około 15 trufelków):180 g biszkoptów50 g orzechów włoskich100 g serkawaniliowego2 łyżeczki cukru z wanilią100 g gorzkiej czekolady3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub 1 łyżka mocnego espresso)cukier puder (opcjonalnie)Polewa:100 g gorzkiej czekolady2-3 łyżki olejuBiszkopty i orzechy zmiksować na sypko. Dodać serek, cukier z wanilią, roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody (lub mocne espresso). Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Jeśli masa jest zbyt twarda dodać więcej serka. Formować małe kulki, delikatnie je spłaszczyć i za pomocą wykałaczki robić pośrodku wgłębienie imitujące ziarno kawy. Wstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. W przestudzonej polewie maczać trufelki i układać je na papierze do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego!