Wykonanie
Po długiej przerwie wracam z przepisem po to, żeby zapowiedzieć... Jeszcze dłuższą przerwę :) Czeka mnie duża zmiana w życiu, która znacznie utrudni prowadzenie bloga. Ale nie ma co się martwić - Heill będzie sprawować nad nim opiekę, a i ja postaram się tu zaglądać.Zaczęłam od prywaty, ale przejdźmy do konkretów: z zaledwie kilku składników można wyczarować naprawdę smaczny deser. A jak jednym z tych składników jest nutella... Cóż, to nie mogło się źle skończyć ;) Kruchy spód z pokruszonych
herbatników i ciężka
czekoladowo-orzechowa masa... Pospieszcie się, zanim ktoś zje ostatni kawałek!NUTELLOWY SERNIK NA ZIMNOSkładniki:280g pełnoziarnistych
herbatników75g
masła (wg mnie należy dodać więcej, nawet 100g)70g
orzechów laskowych200g
serka typu philadelphia250g
mascarpone370g nutelli40g
cukru pudruHerbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym
masłem i wyłożyć nimi formę, mocno dociskając do dna.
Mascarpone,
serek, nutellę i przesiany
cukier razem zmiksować, na koniec dodać podprażone i grubo posiekane
orzechy. Masę wyłożyć na
herbatnikowy spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.Luźno oparłam się na przepisie z witryny rasamalaysia.com.