ßßß Cookit - przepis na Krem jabłkowo-waniliowy :

Krem jabłkowo-waniliowy :

nazwa

Wykonanie

Po wczorajszych pączkach z jabłkowo-waniliowym środkiem: tutaj nabrałam ochoty na dalsze jabłkowe przygody. Zapraszam na wspaniałe, wilgotne, serowe i mocno kawowe wnętrze okryte kołderką z waniliowo-jabłkowego kremu .
Składniki ( na blaszkę )
Ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru dark muscovado
50 g. masła
1 żółtko
1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
masło do wysmarowania foremki
otręby do podsypania foremki
Krem kawowy :
300 g. serka mascarpone
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
2 duże jabłka
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej
sok z 1 cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 budyniu waniliowego
Przygotowanie :
Ciasto: Smaruję blaszkę masłem, lekko posypuję otrębami. Schładzam w lodówce.
W misce siekam masło z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam miękkie, elastyczne ciasto. Schładzam przez godzinę w lodówce.
Krem kawowy : Miksuję serek mascarpone z cukrem, dodaję kawę, mąkę ziemniaczaną i budyń. Mieszam aż krem będzie bardzo gładki.
Krem jabłkowo- waniliowy : Obrane jabłka ścieram na tarce z grubymi oczkami, od razu mieszam z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Przekładam do rondelka, dodaję cukier i podgrzewam kilka minut, po czym dodaję mąkę ziemniaczaną i budyń, mieszając energicznie. Odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt trochę większy niż blaszka, przenoszę je za pomocą wałka i delikatnie układam na blaszce tak, by z każdej powstał ok. 2 cm. brzeg. Nakłuwam ciasto widelcem.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 20 minut.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i wykładam na podpieczony spód krem kawowy, a na niego jabłkowo-waniliowy. Piekę jeszcze 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, po czym podaję posypane cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/kawowe-serniczki-z-kremem-jabkowo.html