Wykonanie
Po wczorajszych pączkach z
jabłkowo-
waniliowym środkiem: tutaj nabrałam ochoty na dalsze
jabłkowe przygody. Zapraszam na wspaniałe, wilgotne,
serowe i mocno
kawowe wnętrze okryte kołderką z
waniliowo-
jabłkowego kremu .


Składniki ( na blaszkę )Ciasto:2/3 szklanki
mąki pszennej2 czubate łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru dark muscovado50 g.
masła1
żółtko1 łyżka drobnej
kawy rozpuszczalnejmasło do wysmarowania foremki
otręby do podsypania foremkiKrem
kawowy :300 g.
serka mascarpone1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej lub ryżowej2 czubate łyżki
cukru pudru1 łyżka drobnej
kawy rozpuszczalnej2 duże
jabłka1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub ryżowejsok z 1
cytryny2 czubate łyżki
cukru pudru1/2 budyniu
waniliowegoPrzygotowanie :Ciasto: Smaruję blaszkę
masłem, lekko posypuję
otrębami. Schładzam w lodówce.W misce siekam
masło z
mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam miękkie, elastyczne ciasto. Schładzam przez godzinę w lodówce.Krem
kawowy : Miksuję
serek mascarpone z
cukrem, dodaję
kawę,
mąkę ziemniaczaną i
budyń. Mieszam aż krem będzie bardzo gładki.Krem
jabłkowo-
waniliowy : Obrane
jabłka ścieram na tarce z grubymi oczkami, od razu mieszam z
sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Przekładam do rondelka, dodaję
cukier i podgrzewam kilka minut, po czym dodaję
mąkę ziemniaczaną i
budyń, mieszając energicznie. Odstawiam do wystygnięcia.Ciasto rozwałkowuję na prostokąt trochę większy niż blaszka, przenoszę je za pomocą wałka i delikatnie układam na blaszce tak, by z każdej powstał ok. 2 cm. brzeg. Nakłuwam ciasto widelcem.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 20 minut.Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i wykładam na podpieczony spód krem
kawowy, a na niego
jabłkowo-
waniliowy. Piekę jeszcze 30 minut w temperaturze 180 stopni C.Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, po czym podaję posypane
cukrem pudrem.Przepis autorski.







