ßßß Cookit - przepis na Precelki

Precelki

nazwa

Wykonanie

Do przegryzania i chrupania ! Do piwa - idealne! Pokuszę się też o przygotowanie ich do czerwonego barszczu, bo podane na gorąco są naprawdę przepyszne ! Jeśli się ich spróbuje, z wielkim prawdopodobieństwem zastąpią te ze sklepu.
Składniki na ok. 20 sztuk:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki kminku
6 łyżek wrzątku
40 g. masła
sól morska do posypania
suszone płatki chili
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.
W misce mieszam mąkę, sól, połowę kminku, proszek do pieczenia i masło. Dodaję gorącą wodę i zagniatam miękkie ciasto. Dzielę je na 20 części, z każdej wałkuję wałeczek ok. 30 cm. długości i formuję z niego pętelkę,a potem precelek, zgodnie ze zdjęciem.
Precelki przenoszę na blachę wyłożoną papierem . Smaruję je białkiem i posypuję resztą kminku, solą morską lub suszonymi płatkami chili. Piekę ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Inspirowałam się przepisem z książki ,,Ciasteczka" Pata Alburey'a.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/02/precelki.html