Wykonanie
Niedziela to dla mnie szczególny dzień, z zasady leniwy i domowy, kiedy jest czas na celebrowanie drobnych przyjemności :) Zasiąść sobie w kąciku kanapy z książką, w tle ulubiona muzyka- to jest to ;) By podkreślić jego wyjątkowość zamarzyły mi się dziś wyjątkowe
ciasteczka :)


Składniki na 20 sztuk:Ciasto:1,5 szklanki
mąki2 pełne łyżki
cukru pudru100 g. zimnego
masła2 czubate łyżki gładkiego,
białego serka ( dwu- lub trzykrotnie mielonego)Nadzienie:100 g. masy marcepanowej (kupiłam w Lidlu )200 g.
serka mascarpone2 łyżki budyniu
czekoladowego bez
cukru1 łyżeczka drobnej
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
cukru pudruPrzygotowanie :Z masy marcepanowej roluję wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm. Mieszam w miseczce
mascarpone,
budyń,
cukier puder i
kawę na jednolitą masę.W misce siekam
masło z
mąką i
cukrem puder, dodaję biały
serek, zagniatam ciasto ( będzie dość twarde). Rozwałkowuję je na cienki prostokąt ( ok. 3 mm. grubości) . Na rozwałkowany placek wykładam masę z
mascarpone, wygładzam
łopatką. Na krótszym
boku prostokąta układam wałeczek z marcepana i roluję roladkę. Tak przygotowane ciasto
ostrym nożem kroję na plasterki szerokości ok. 2 cm, i układam je na blasze wyłożonej papierem i leciuchno podsypanej
mąką.Piekę w temperaturze 185 stopni C ( termoobieg ) ok. 25-30 minut.Przepis autorski.






