Wykonanie
Kiedy w końcu zaopatrzyłam się w silikonową formę do tarteletek zaczęłam testować jej możliwości. Muszę przyznać, że teraz pieczenie i wyciąganie z foremek tarteletek to żaden problem. A same tarteletki, czyli kruche babeczki z różnymi wnętrzami są wspaniałe. Podobnie jak w przypadku pieczenia muffinów tarteletki dają nieograniczone możliwości naszej wyobraźni, by testować coraz to nowe połączenia smaków i najróżniejsze dekoracje. Oto moje pierwsze próby. Ciasto zrobiłam jak na tartę
malinową .
Składniki na ciasto:150g
mąki30g
cukru125g
masłaSkładniki na mus:100g
serka mascarpone50g
czekolady gorzkiejtrochę
cukru pudruŁączymy
mąkę,
cukier i pokrojone w kostkę
masło, zagniatamy ciasto. Można dodać łyżkę
wody. Tworzymy kulkę i w woreczku odkładamy do zamrażalnika na około 30min. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. C. Ciasto kroimy i wykładamy nim foremki do tarteletek. Pieczemy około 15-20min.Gdy tarteletki będą upieczone, wyciągnąć z foremki i poczekać, aż ostygną.
Przygotować mus.
Serek i
cukier ubić na gładko.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dokładnie połączyć z
serkiem. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać wg własnego pomysłu. Udekorować i gotowe!