ßßß Cookit - przepis na Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji

Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji

nazwa

Wykonanie

To niepolityczne chwalić siebie samego, choć w polityce chyba modne :), ale te ciastka, pomimo że wyglądają niepozornie, wyszły mi po prostu ŚWIETNE ! W smaku doskonałe, kruche z kremowym nadzieniem i niespodzianką z owoców goji.
Składniki na ciasto :
1 szklanka maki pszennej
150 g. masła
2 żółtka
1 czubata łyżka ciemnego cukru muscovado
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie :
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
2 łyżki jagód goji
2 łyżki mocnego alkoholu
Przygotowanie :
Jagody goji zalewam alkoholem i pozostawiam na ok. godzinę.
W misce siekam zimne masło z mąką,wszystkimi rodzajami cukru , żółtkami i proszkiem do pieczenia, a następnie rozcieram w palcach aż powstaną grudki ( bez widocznych kawałków masła). Zagniatam ciasto w całość.
Mieszam w miseczce mascarpone, cukier puder, mąkę ryżową i odsączone owoce goji.
Rozwałkowuję cienko ciasto ( ok. 3 mm) - i wycinam w dowolny kształt, u mnie kwadraty.
Na środek każdego nakładam łyżeczkę serka, nakrywam drugim kwadratem i przekładam na wyłożoną papierem blachę.
Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. ok. 20 minut, ciastka mają być rumiane, ale niezbyt mocno.
Pozostawiam na blaszce do ostygnięcia .
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/niepolityczne-chwalic-siebie-samego.html