Wykonanie
To niepolityczne chwalić siebie samego, choć w polityce chyba modne :), ale te
ciastka, pomimo że wyglądają niepozornie, wyszły mi po prostu ŚWIETNE ! W smaku doskonałe, kruche z kremowym nadzieniem i niespodzianką z
owoców goji.


Składniki na ciasto :1 szklanka
maki pszennej150 g.
masła2
żółtka1 czubata łyżka ciemnego
cukru muscovado1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :250 g.
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
mąki ryżowej lub ziemniaczanej2 łyżki
jagód goji2 łyżki mocnego
alkoholu


Przygotowanie :
Jagody goji zalewam
alkoholem i pozostawiam na ok. godzinę.W misce siekam zimne
masło z
mąką,wszystkimi rodzajami
cukru ,
żółtkami i
proszkiem do pieczenia, a następnie rozcieram w palcach aż powstaną grudki ( bez widocznych kawałków
masła). Zagniatam ciasto w całość.Mieszam w miseczce
mascarpone,
cukier puder,
mąkę ryżową i odsączone
owoce goji.Rozwałkowuję cienko ciasto ( ok. 3 mm) - i wycinam w dowolny kształt, u mnie kwadraty.Na środek każdego nakładam łyżeczkę
serka, nakrywam drugim kwadratem i przekładam na wyłożoną papierem blachę.Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. ok. 20 minut,
ciastka mają być rumiane, ale niezbyt mocno.Pozostawiam na blaszce do ostygnięcia .Przepis autorski.