ßßß Cookit - przepis na Migdałowe motyle

Migdałowe motyle

nazwa

Wykonanie

Pomyślałam o niebieskich migdałach:) o marzeniach... o czymś ulotnym... może motyle z migdałową nutką ? Powstały delikatne, kruche pięknotki smakujące toffi i dzieciństwem.
Składniki na 15 ciastek :
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
100 g. rozpuszczonego, ciepłego masła
3 łyżeczki ciemnego cukru
3/4 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 całe jajko
1 żółtko
50 płatków migdałowych
3 krople olejku migdałowego
Przygotowanie :
W misce mieszam : mąkę, oba cukry, płatki migdałowe, proszek do pieczenia i kawę, dolewam rozpuszczone masło, dodaję żółtko i jajko oraz olejek migdałowy - wyrabiam ręką do połączenia się składników .
Ciasto rozwałkowuję na placek o grubości ok. 4 mm, i formą w kształcie motyla wykrawam ciastka , po czym delikatnie na płaskiej łopatce przenoszę je na wyłożone papierem blachy. Piekę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185 stopni C. 15 do 20 minut. Ciastka powinny być jednolicie leciutko zezłocone.
Podaję z cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/migdaowe-motyle.html