ßßß
Skł adniki na ciasto :1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki kukurydzianej20 g świeżych drożdży1/3 szklanki ciepłego mleka1/2 łyżeczki ciemnego cukru1/2 łyżeczki soli3 łyżki oliwy5-6 łyżek ciepłej wodygarść kostek żółtego sera1 kromka pokrojonego w drobną kostkę chleba żytniego5 suszonych pomidorów z zalewy, posiekanych w kawałki5 dużych liści świeżej bazylii pokrojonych w paseczki3 posiekane zielone oliwkiłyżka posiekanych kaparów z octu1 płaska łyżeczka ziół prowansalskichszczypta płatków chiligarść ziaren słonecznika
Obie mąki przesiewam do miski, robię dołek, wkruszam drożdże, wsypuję cukier i zalewam połową mleka. Przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną , dodaję resztę składników i zagniatam ciasto.Blachę wykładam papierem i skrapiam oliwą, sypię ziarna słonecznika i na niego kładę uformowany dłonią okrągły placek grubości ok. 2-3 cm, lekko zawijając brzegi do góry. Skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piekę 25 minut.Przepis autorski.
