Wykonanie
Tak,
winna łzom przy przygotowywaniu tej potrawy :)Mięciutka,kremowa
cebula nadziewana pysznym , aromatycznym
mięsem; ze słodkimi
daktylami,
marchewką i kroplą
balsamicznego octu winnego.

Składniki dla 2 osób :1 po dużej
cebuli na osobę ( u mnie biała
cebula czosnkowa)po 1
goździku na
cebulęduża
marchew6
suszonych daktyli2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłaoliwa do pieczeniałyżka
octu balsamicznegoszczypta suszonych
płatków chiliszczypta
solisos
chili100 g.
mięsa z
szynki wieprzowej ( bądź innego ulubionego, równie dobrze może być
drób)do marynaty
mięsa :3 łyżki jasnego
sosu sojowego3 łyżki
sosu worcester ( chodziło mi o posmak
śliwki, więc można ominąć sos, a dodać
śliwkę ;))2 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki
soliPrzygotowanie :Wczoraj wcześniej umyte i oczyszczone
mięso pokroiłam w sporą kostkę i zamarynowałam w przyprawach.
Okryłam szczelnie i schowałam na noc do lodówki. Dziś
mięso najpierw podsmażyłam na niewielkiej ilości
oliwy, a później dolałam 1/3 szklanki
wody i razem z całą
marchewką udusiłam do miękkości.

Rozdrobniłam
marchew widelcem, a
mięso pokroiłam na drobne kawałki.
Cebule wydrążyłam nożem jak na zdjęciu :


Każdy wydrążony dołek wyłożyłam
marchewką , a na
marchewkę wyłożyłam porcję
mięsa tak, by wypełnić
cebulę :

I jeszcze kropla
ostrego sosu
chili :

Teraz związałam obie połówki nitką, aby było łatwiej nacięłam je lekko nożem ; nić chowa się w rozcięcie i łatwo można scalić
cebulę :


Wbiłam w każdą
cebulę goździk , posypałam
płatkami chili i szczyptą
soli :

Tak przygotowane
cebule ułożyłam w naczyniu żaroodpornym,
skropiłam oliwą, na dno naczynia wrzuciłam
daktyle i zmiażdżony
czosnek, dodałam
masło, całość posypałam
płatkami chili, a w miejsce rozcięcia każdej
cebuli wlałam po odrobinie balsamico.Naczynie wstawiłam do foliowego worka do pieczenia, uprzednio go lekko zwilżając.
Cebule piekłam przez ok. 100 minut w temperaturze 190 stopni C.Podałam z gorącą grzanką z
pełnoziarnistego chleba.Przepis autorski.