ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe muffinki owsiane

Czekoladowe muffinki owsiane

nazwa

Wykonanie

Styczeń 28, 2015 Styczeń 28, 2015 Styczeń 28, 2015 12:12 napisane przez Miss Berry
Wczoraj udało mi się przeprowadzić kolejny muffinkowy eksperyment . Miałam wielką ochotę na jakieś domowe słodkości, więc do blendera trafiło to, co miałam akurat w kuchni: płatki owsiane i migdały .
Zblendowane składniki, wymieszane z jogurtem naturalnym, jajkami, miodem i stewią trafiły do piekarnika i powstały takie właśnie cudne czekoladowe muffinki .
Jak widać do zrobienia tych muffinów nie użyłam masła ani oleju . Muffiny są więc leciutkie i tak bardzo nie zapychają. Tłuszcz pochodzi tutaj głównie z jogurtu naturalnego, migdałów i jajek.
Muffinki słodzone są miodem i częściowo stewią . Każdy ekstrakt ze stewii jest inny, trudno więc określić dokładnie proporcje, najlepiej po prostu spróbować ciasta przed pieczeniem. Z podanej ilości miodu i stewii wychodzą lekko słodkie muffiny, jeśli lubicie troszkę bardziej słodkie wypieki, możecie dodać jedną lub dwie łyżki miodu więcej 😉
Czekoladowe muffinki owsiane
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
W sumie: 30 minut
Porcje: 12
Składniki
Składniki suche
1 szklanka płatków owsianych (120 g)
¾ szklanki migdałów (100 g)
½ szklanki niesłodzonego kakao (50 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre
3 jajka
¾ szklanki jogurtu naturalnego (180 g)
4 łyżki miodu (100 g)
odrobina ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki ekstraktu ze stewii
Przygotowanie
W blenderze zmiksować na bardzo drobno płatki owsiane i migdały.
W dużej misce wymieszać składniki suche: drobno zmielone płatki owsiane i migdały, niesłodzone kakao i sodę oczyszczoną.
W mniejszej misce porządnie wymieszać składniki mokre: jajka, jogurt naturalny, miód, ekstrakt z wanilii i ekstrakt ze stewii.
Zawartość małej miski przelać do dużej i całość wymieszać do połączenia.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do około ¾ wysokości.
Piec około 10-15 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 58 g (1 muffinka) Kalorie: 158 kcal Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 16,8 g Błonnik: 1,8 g Białko: 6,2 g
3 . 2.2807
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/czekoladowe-muffinki-owsiane-bez-maki