Wykonanie
Styczeń 28, 2015 Styczeń 28, 2015 Styczeń 28, 2015 12:12 napisane przez
Miss BerryWczoraj udało mi się przeprowadzić kolejny muffinkowy eksperyment . Miałam wielką ochotę na jakieś domowe słodkości, więc do blendera trafiło to, co miałam akurat w kuchni:
płatki owsiane i
migdały .Zblendowane składniki, wymieszane z
jogurtem naturalnym,
jajkami,
miodem i
stewią trafiły do piekarnika i powstały takie właśnie cudne
czekoladowe muffinki .Jak widać do zrobienia tych muffinów nie użyłam
masła ani
oleju . Muffiny są więc leciutkie i tak bardzo nie zapychają. Tłuszcz pochodzi tutaj głównie z
jogurtu naturalnego,
migdałów i
jajek.Muffinki słodzone są
miodem i częściowo
stewią . Każdy ekstrakt ze
stewii jest inny, trudno więc określić dokładnie proporcje, najlepiej po prostu spróbować ciasta przed pieczeniem. Z podanej ilości
miodu i
stewii wychodzą lekko słodkie muffiny, jeśli lubicie troszkę bardziej słodkie wypieki, możecie dodać jedną lub dwie łyżki
miodu więcej 😉
Czekoladowe muffinki owsianeAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 15 minutW
sumie: 30 minutPorcje: 12SkładnikiSkładniki suche1 szklanka
płatków owsianych (120 g)¾ szklanki
migdałów (100 g)½ szklanki niesłodzonego
kakao (50 g)1 łyżeczka
sody oczyszczonejSkładniki mokre3
jajka¾ szklanki
jogurtu naturalnego (180 g)4 łyżki
miodu (100 g)odrobina ekstraktu z
wanilii½ łyżeczki ekstraktu ze
stewiiPrzygotowanieW blenderze zmiksować na bardzo drobno
płatki owsiane i
migdały.W dużej misce wymieszać składniki suche: drobno zmielone
płatki owsiane i
migdały, niesłodzone
kakao i
sodę oczyszczoną.W mniejszej misce porządnie wymieszać składniki mokre:
jajka,
jogurt naturalny,
miód, ekstrakt z
wanilii i ekstrakt ze
stewii.Zawartość małej miski przelać do dużej i całość wymieszać do połączenia.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić
ciastem do około ¾ wysokości.Piec około 10-15 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 58 g (1 muffinka) Kalorie: 158 kcal Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 16,8 g Błonnik: 1,8 g
Białko: 6,2 g3 . 2.2807Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie