ßßß Cookit - przepis na Tortilla po meksykańsku

Tortilla po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Te pszenne placki, dobrze mieć zawsze pod ręką, gdyż dzięki nim możemy wyczarować pyszne danie w błyskawicznym tempie. Dziejsza propozycja to tortilla nadziewana kurczakiem z dodatkiem warzyw w ostrym sosie pomidorowym. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i zapewniam Was, że jest dziecinnie proste.
Składniki:
2 placki tortilli pszennej
1 duża papryka
2 cebule
4 liście kapusty pekińskiej
3 łyżki przecieru pomidorowego, zmieszanego z odrobiną wody
pieprz cayenne (do smaku, według upodobań)
przyprawa gyros – do smaku
1 filet z kurczaka
1 ząbek czosnku
Etapy przygotowania :
1. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Nacieramy go czosnkiem i posypujemy przyprawą do gyrosa. (Jeżeli mamy czas odkładamy na 30 minut, ale nie musimy tego robić). Smażymy na patelni do miękkości.
2. Cebulę kroimy w półksiężyce i wrzucamy na patelnię. Paprykę myjemy, odrzucamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę – dorzucamy do cebuli. Całość dusimy, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy przecier pomidorowy z odrobiną wody i doprawiamy według własnych upodobań pieprzem cayenne.
3. Placki tortilli wkładamy na 30 sekund do mikrofali, smarujemy odrobiną przecieru (możemy go zmieszać z kechupem). na placki układamy kolejno: posiekaną kapustę pekińską, warzywa w sosie i mięso. Dolną część tortilli składamy, a jeden bok rolujemy. Całość zawijamy w folię aluminiową.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/dania-obiadowe/tortilla-po-meksykansku