Wykonanie

Składniki:1. Składniki suche:2 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukruSzczypta
soli2-3 łyżeczki
cukru wanilinowegoGarść
malin, jeżeli nie mamy z posiadaniu świeżych, możemy je zastąpić mrożonymi.2. Składniki mokre:2
jajka200 ml
jogurtu naturalnego lub
kefiru0,5 szklanki
oleju3. Kruszonka:75 g.
mąki pszennej25 g.
mąki krupczatki50 g.
masła50 g.
cukru pudruOdrobina
oleju
Etapy przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniPrzygotowujemy dwie miski: W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej składniki mokre (roztrzepujemy
jajka, dodajemy
jogurt,
olej i mieszamy)Wymieszane składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami do uzyskania okruchów.Ciasto nakładamy do foremek na ¾ wysokości i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 minut i delektujemy się pysznym smakiem!


