Wykonanie

Nie sądziłam, że
bób może się znudzić. Taki amator
bobowy jak ja, a jednak przejadł się
bobem. Jak nigdy zostało go dość sporo. Myślałam jakby zagospodarować
bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście
cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z
sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast
oscypka nada się każdy inny
ser.

Składniki:około 400 g ugotowanego
bobu1 średnia
cukinia2
jajka1/2 dużego
oscypka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
mączki ziemniaczanejpieprzsól - opcjonalnie
olej do smażeniaWykonanie:
cukinię przeciąć wzdłuż na pół i łyżką usunąć gąbczasty środek z pestkami, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić, by puściła sokugotowany
bób obrać z łupinek, następnie z dodatkiem 1
jajka zblendować na gładki krem
oscypek zetrzeć na tarce jarzynowej
cukinię odcisnąć z nadmiaru
wody. Połączyć z
bobem, wbić drugie
jajko, dodać
mąkę ziemniaczaną,
ser i
proszek do pieczenia, dosmaczyć
pieprzem.
Soli już nie dodawałam, ponieważ
oscypek z natury jest bardzo słony. Wymieszać masęnakładać po jednej łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Upieczone placuszki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniuŻYCZĘ SMACZNEGO !