Wykonanie

Sezon na
rabarbar powoli dobiega końca, u mnie kończy się przepisem na super smaczny sernik. Ponoć koniec czerwca to data graniczna, później
rabarbar posiada dużą ilość szczawianów, które nie służą naszemu zdrowiu. Sernik jest genialny jak wszystkie z dodatkiem
mleka kokosowego, idealnie kremowy, choć pieczony bez kąpieli
wodnej. Tutaj dodatkowo
kokos występuje w spodzie
ciasteczkowym, a
rabarbar przykrywa chrupiąca kruszonka kokosowa. Nie muszę zapewniać, że
rabarbar z delikatnym
kokosem to udany duet, posmakuje Ci na pewno. Jak we wszystkich sernikach
cukier możesz zastąpić
ksylitolem. Nie zmienia smaku i struktury masy serowej, a zawsze to o połowę mniej kalorii. Zamiana zresztą ze wszech miar korzystna dla naszego zdrowia. Sernik idealny dla tych, którzy musieli ze względów zdrowotnych lub z własnej woli wykluczyli
cukier z diety. Zapraszam do przepisu.Składniki na spód
ciasteczkowy:1 paczka
ciasteczek kokosowych
3-4 łyżki
masłaSkładniki na masę
serową:1 kg
sera twarogowego z wiaderka ( u mnie Piątnica)4
jajka2 łyżki
mączki ziemniaczanej1 puszka
mleka kokosowego - 400 ml200 g
ksylitolu lub
cukruSkładniki na kruszonkę:120 g
mąki50 g
ksylitolu lub
cukru50 g
wiórków kokosowych65 g
masłaDodatkowo:około 400 g
rabarbaru i
truskawek1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
ksylitolu lub
cukruWykonanie:
ciastka z
masłem umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Masą
ciasteczkową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmaruj
masłem z podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić
ser,
cukier,
mączkę ziemniaczaną i
mleko kokosowe wymieszać mikserem na jednolitą masę. Kolejno wbijać po jednym
jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników
rabarbar jeśli ma włókna obrać, pokroić w 2 cm kawałki. Wymieszać z łyżką
mąki ziemniaczanej i
cukrem. Odszypułkować
truskawki, pokroić w cząstkimasę
serową wylać na przygotowany
ciasteczkowy spód, następnie rozłożyć równomiernie przygotowany
rabarbar z
truskawkami. Na
rabarbarze rozkruszyć kruszonkępiec w piekarniku nagrzanym do 175`C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140`C i piec kolejne 60-75 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie studzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO !