ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy z rabarbarem

Sernik kokosowy z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon na rabarbar powoli dobiega końca, u mnie kończy się przepisem na super smaczny sernik. Ponoć koniec czerwca to data graniczna, później rabarbar posiada dużą ilość szczawianów, które nie służą naszemu zdrowiu. Sernik jest genialny jak wszystkie z dodatkiem mleka kokosowego, idealnie kremowy, choć pieczony bez kąpieli wodnej. Tutaj dodatkowo kokos występuje w spodzie ciasteczkowym, a rabarbar przykrywa chrupiąca kruszonka kokosowa. Nie muszę zapewniać, że rabarbar z delikatnym kokosem to udany duet, posmakuje Ci na pewno. Jak we wszystkich sernikach cukier możesz zastąpić ksylitolem. Nie zmienia smaku i struktury masy serowej, a zawsze to o połowę mniej kalorii. Zamiana zresztą ze wszech miar korzystna dla naszego zdrowia. Sernik idealny dla tych, którzy musieli ze względów zdrowotnych lub z własnej woli wykluczyli cukier z diety. Zapraszam do przepisu.
Składniki na spód ciasteczkowy:
1 paczka ciasteczek kokosowych
3-4 łyżki masła
Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego z wiaderka ( u mnie Piątnica)
4 jajka
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 puszka mleka kokosowego - 400 ml
200 g ksylitolu lub cukru
Składniki na kruszonkę:
120 g mąki
50 g ksylitolu lub cukru
50 g wiórków kokosowych
65 g masła
Dodatkowo:
około 400 g rabarbaru i truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu lub cukru
Wykonanie:
ciastka z masłem umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmaruj masłem z podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić
ser, cukier, mączkę ziemniaczaną i mleko kokosowe wymieszać mikserem na jednolitą masę. Kolejno wbijać po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników
rabarbar jeśli ma włókna obrać, pokroić w 2 cm kawałki. Wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem. Odszypułkować truskawki, pokroić w cząstki
masę serową wylać na przygotowany ciasteczkowy spód, następnie rozłożyć równomiernie przygotowany rabarbar z truskawkami. Na rabarbarze rozkruszyć kruszonkę
piec w piekarniku nagrzanym do 175`C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140`C i piec kolejne 60-75 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/06/sernik-kokosowy-z-rabarbarem.html