Wykonanie

Ten przepis jest moim setnym postem na blogu, toteż musi być wyjątkowy. I taki właśnie jest.Sernik
kokosowy z
truskawkami jest absolutnie doskonały. Dzięki dodatkowi
jogurtu greckiego jest niezwykle kremowy, aksamitnie gładki. Z wyraźną, wyczuwalną nutą
kokosową zachwyci nie tylko wielbicieli
kokosa. Po prostu pyszny! Ozdobiłam go świeżymi
truskawkami i polałam Tortengussem. Upiekłam w małej foremce o średnicy 20 cm. Zapraszam do wypróbowania!Składniki na spód :

6 sucharków pełnoziarnistych (60g )4 łyżki
wiorków kokosowych (30g ) + dodatkowo 2 łyżki do obsypania
boków2 łyżki
masła (50g )Składniki na masę
serową :500 g
sera twarogowego (użyłam Schichtkäse - handgeschöpft von Landliebe) lub
ser z wiaderka200 g
jogurtu greckiego 10 %180-200 g
kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z
kokosa)3
jajka L3/4 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub
budyń waniliowyDodatkowo : 150-200 g
truskawek i 1 op.TortengussWYKONANIE :Sucharki lub ulubione
ciastka zmiksować w blenderze. Wmieszać
masło i
wiórki kokosowe.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz od środka wysmarować
masłem.Nastawić piekarnik na 175 ° C.Rozdrobnionymi okruchami wyłożyć dno formy i dokładnie ucisnąć. Włożyć do lodówki.
Ser wyłożyć z pudełka do misy. Wymieszać ręcznym robotem na małych obrotach z
jogurtem greckim. Cały czas miksując dodać
cukier, kolejno po 1
jajku i przez sitko wsypać
budyń lub
makę ziemniaczaną.Po otworzeniu puszki z kremem
kokosowym nie mieszać zawartości, tylko z góry zebrać gęsty krem i dodać do masy serowej.Całość wylać na przygotowany spód i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 15 minut w 175 ° C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 i piec dalsze 60 minut. Gdyby po tym czasie sernik był nadal bardzo ruchomy wydłużyć czas pieczeniaNastepnęgo dnia (lub na zimny już sernik ) pokroić
truskawki w plasterki i ułożyć wachlarzykowato na serniku. Posmarowac Tortengussem lub
galaretką. Boki posmarować
miodem i obsypać wiórkami kokosowymi.Życzę smacznego!