Wykonanie

Obowiązkowe danie z
młodej kapusty -
kapusta duszona w
śmietanie z dodatkiem świeżego
koperku. Bez zasmażki i smażonej
cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona
rybą.Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej.Składniki:

główka
kapustykubeczek
śmietany 10-12%, 200 g1 łyżka
soku z cytryny lub
octuszczypta
cukrukoperek - dużo
sól,
pieprzWykonanie:
kapustę obrać z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, wyciąć głąb i pokroić w paski. Z ciemnych zielonych,wierzchnich liści wybieram kilka najdorodniejszych, usuwam gruby nerw i szatkuję cieniutko. Lubię gdy
kapusta nie jest jednorodnie biała i ma różne tekstury, bo ciemnozielone listki pozostaną lekko chrupiące. Poszatkowaną
kapustę umieścić w dużym rondlu, wlać pół szklanki
wody i zagotować.
Kapusta mięknąc odda sporo
wody, także nie ma sensu więcej jej wlewać. Gdy
kapusta zmięknie wlać kubek
śmietany, wymieszać dokładnie całość, przykryć garnek i gotować do miękkości około 20 minutgdy
kapusta jest miękka doprawić
solą,
octem,
pieprzem i szczyptą
cukru. Dodać posiekany
koperek.
Kapusta jest pyszna, bez zasmażki i bez smażonej
cebulki. Jeśli dodałaś za dużo
wody, lepiej zagęścić
kapustę mąką niż wylewać nadmiar
wody pełen
soli mineralnychpodawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona
rybąSMACZNEGO !