Wykonanie

Może nie jest to najlepsza
pora na babkę, ale ta jest wyjątkowa. Naprawdę, lekka jak piórko, bardzo puchata, po prostu rozpływająca się w ustach. Aby choć trochę wpisała się w sezon
truskawkowy dodałam do babeczki
truskawki.
Czemu babka? Wycieczka do Berlina i wizyta w KaDeWe - zaowocowała zakupem cudnej foremki. Nie mogłam się już doczekać pierwszego wypieku w nowym nabytku. Przepis do wypróbowania czekał już od dawna i pochodzi stąd . Zmniejszyłam jedynie ilość mokrych składników, ponieważ obawiałam się zakalca.Składniki:

125 g
mąki125 g Speisestärke3 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka200 g
cukru250 g
adwokata150 ml
oleju8-10 dużych
truskawekWykonanie:
mąki oraz
proszek do pieczenia przesiać przez sitko
jajka z
cukrem ubić do białości na kogel-
mogeldo ubitych
jajek małymi porcjami dodawać
adwokata i
olej. Na końcu wmieszać na małych obrotach miksera suche składniki.masę przelać do foremki wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką krupczatką, następnie ułożyć na wierzchu
truskawki, które opadną na dno. Po upieczeniu i odwróceniu babki znajdą się na górzepiec w 180` C około 60 minut, do suchego patyczkapo upieczeniu odczekać 10 minut i wytrząsnąć babkę z foremki. Studzić na kratceprzed podaniem posypać
cukrem pudremSMACZNEGO !