Wykonanie

Najczęstszy i najszybszy dodatek do drugiego dania - mizeria. Przez większość przyrządzana z dodatkiem
śmietany i
cebuli. Nasza ulubiona, przepis tutaj, jest przygotowana na bazie
winegretu, słodko - kwaśna. Dziś proponuję mizerię w greckich klimatach, bo
śmietanę zastąpił
jogurt grecki, a
czosnek cebulę. Lżej strawna, zdrowsza, po prostu pyszna.

Składniki na 2 porcje:1
ogórek sałatkowy1/2 ząbka
czosnku150 g
jogurtu greckiego4 gałązki
natki pietruszki1 łyżka
octu winnegosól,
pieprzWykonanie:
ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać
jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą,
pieprzem i łyżką
octu winnego. Dodać posiekaną
natkę pietruszkiogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówceSMACZNEGO !1 porcja to 114 kcal, w tym 3 g
białka, 8 g tłuszczu i 6 g węglowodanów