Wykonanie

Genialna w swej prostocie, pyszna i najprostsza z przekąsek, która zawsze robi furorę wśród gości. Z gotowego
ciasta francuskiego można wyczarować prawdziwe pyszności. Niewiele zachodu, a efekt znakomity. Oprócz nadzienia o znakomity smak zadba dobre gatunkowo
ciasto francuskie. Dlatego wybierz z lady chłodniczej ciasto z
masłem, jest dużo lepsze w smaku od innych tańszych zamienników. Dzisiejsze palmiery są z dodatkiem pysznego sosu bolognese. Bajeczne smakują jedzone prosto z piekarnika, na zimno równie rewelacyjne. Nie wiem tylko, czy warto robić je z jednej porcji, bo znikają w tempie błyskawicznym. Polecam ten przepis, na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie.

Składniki na 16 sztuk:250 g mieszanego
mięsa mielonego2 łyżki
oleju200 g
przecieru pomidorowego1 łyżka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
cukier1 łyżeczka
suszonego oregano1 opakowanie
ciasta francuskiego a`275 g1 łyżka
mąkiWykonanie:
mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym
oleju na rumiano. Dodać
przecier pomidorowy i koncentrat,
sól,
pieprz,
cukier i
oregano. Smażyć na patelni 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos się zagęści. Odstawić do wystudzeniarozwinąć rolkę
ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną
mięsną masę. Od krótkiej stony zwinąć z obu stron do środkaostry nóż zanurzyć w
mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępypiec w gorącym piekarniku na środkowej
szynie 15-16 minut. Można pociąć ciasto także w grubsze 2-cm plastry. Moje są właśnie tej grubości. Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia do 20 minutŻYCZĘ SMACZNEGO!