Wykonanie

Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego wydawały się trudne do zrobienia. Są bardzo proste, lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.
Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia. Korzyść jest taka, że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem. Kluchy przygotowałam w całości z
mąki orkiszowej. Świetnie smakują na słodko z
owocami i
jogurtem, są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań
mięsnych z sosami, pyszne np. z pieczenią cielęcą.

Składniki na 10 klusek:300-350 g
mąki orkiszowej 700100 ml
mleka2 dkg
drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki suchych1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżki stopionego
masła2
jajkaWykonanie:
drożdże rozetrzeć z
cukrem. Gdy się rozpłyną, dolać ciepłe
mleko.
Mąkę wymieszać z
solą, wsypać do miski, dodać
drożdże i
jajka. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem. Dodać stopione
masło, ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięciagdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta. Formować kulki i układać na omączonym blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia. Z tej porcji
mąki uzyskałam 10 klusekSzeroki garnek do połowy napełnić
wodą i obwiązać gazą.
Wodę zagotować. Na gazie ułożyć kluski. Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka, by można go było przykryć pokrywką. Gotować 10 minutSMACZNEGO!