ßßß Cookit - przepis na Smalec dyniowy z majerankiem

Smalec dyniowy z majerankiem

nazwa

Wykonanie

Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi i energetyzuje swym pomarańczowum kolorem, ale też z siermieżnego smalcu potrafi wyczarować wyrafinowane smarowidełko do chleba. Ponieważ dynia króluje w mojej kuchni, wszystko co ostatnio przgotowuję jest z jej dodatkiem. Dziś wylądowała w smalcu. Smalcu się nie obawiajmy, bo został już dawno zrehabilitowany, więcej na temat profilu tłuszczowego smalcu przecztasz tutaj.
Smalczyk smakuje absolutnie genialnie, cóż więcej pisać, trzeba go po prostu zrobić. Bardzo polecam!
Składniki:
200 g surowej dynii (użyłam Hokkaido)
300 g słoniny zamiennie smalec wieprzowy lub gęsi
1 cebula
1 listek laurowy
5 gałązek majeranku lub tymianku
sól, pieprz
Wykonanie:
słoninę pokroić w kostkę. Włożyc do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu powoli wytapiać, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła
obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. W drugim ronelku na 1-2 łyżce smalcu zrumienić cebulę. W międzyczasie zetrzeć dynię na grubych oczkach tarki. Dodać do cebuli i podsmażać razem z cebulą 5-10 minut
majeranek posiekać i dodać do dyni
smalec ze skwarkami wymieszać z dynią i cebulką. Dodać listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Gotowy smalec przelać do kamionkowego naczynia. Odstawić do wystygnięcia i stężenia. Przechowywać pod przykryciem w lodówce
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/smalec-dyniowy-z-majerankiem.html