Wykonanie

Cienkie jak pergamin, neutralne w smaku,
daje wiele możliwości, bo można go używać nie tylko do przygotowania słodkich deserów, ale i do dań wytrawnych -
ciasto filo. Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej. Filo w
języku greckim - philo oznacza liść.Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż
ciasto francuskie, na pewno też mniej kaloryczne, ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery. To jest największy jego plus. Strudel, który proponuję ogranicza się do wymieszania
twarożku z
jajkiem, pokrojenia
owoców i zawinięcia ich w ciasto. Po 15-stu minutach deser do
kawy gotowy. Przepis doskonały i dla leniwych i dla zagonionych.Składniki na 8 porcji (2strudle):


250 g
serka śmietankowego2
żółtka (kl.M)skórka otarta z 1
limonki2 łyżki soku z
limontki30 g
cukru1 łyżka
mączki ziemniaczanej2 kwaskowate
jabłka1 dojrzałe
mango100 g rozpuszczonego
masła1 op.
ciasta filo (10 arkuszy)
cukier puderWykonanie: w miseczce wymieszać
twarożek z 2
żółtkami,skórka otartą z
limonki,2-ma łyżkami
soku z limonki,30g
cukru i 1 łyżką
mąki ziemniaczanejobrać 2
jabłka i pokroić w kostkę.Miąższ dojrzałego
mango odzielić od pestki i pokroić w kostkęrozpuścić 100 g
masłarozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń.Na środku położyć 1-szy arkusz
ciasta filo.Wysmarować go
masłem.Rozłożyć 4 nastepne blaty ciasta dookoła,tak by środek stanowiły dwie warstwy ciasta .Blaty wysmarować
masłem.Na środku rozsmarowac połowę
twarożku i rozłożyć połowę
owoców.Boki ciasta założyć do środka i przy pomocy ręcznika luźno zwinąć strudel.Podobnie przygotować 2 studel z pozostałych składników.Trzeba pamiętać o tym,by płaty zawsze posmarować tłuszczem.Dokładne posmarowanie ich
masłem zadba nie tylko o dobry smak,ale sprawi również,że ciasto będzie ładnie polistkowanestrudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą
masłapiec w 200`C przez 15 minut,do zrumienienialekko ostudzić.Podawać jeszcze ciepły,obficie posypany
cukrem pudremSMACZNEGO!