ßßß Cookit - przepis na Mango-Apfel Strudel z ciasta filo

Mango-Apfel Strudel z ciasta filo

nazwa

Wykonanie

Cienkie jak pergamin, neutralne w smaku, daje wiele możliwości, bo można go używać nie tylko do przygotowania słodkich deserów, ale i do dań wytrawnych - ciasto filo. Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej. Filo w języku greckim - philo oznacza liść.
Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie, na pewno też mniej kaloryczne, ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery. To jest największy jego plus. Strudel, który proponuję ogranicza się do wymieszania twarożku z jajkiem, pokrojenia owoców i zawinięcia ich w ciasto. Po 15-stu minutach deser do kawy gotowy. Przepis doskonały i dla leniwych i dla zagonionych.
Składniki na 8 porcji (2strudle):
250 g serka śmietankowego
2 żółtka (kl.M)
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limontki
30 g cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
2 kwaskowate jabłka
1 dojrzałe mango
100 g rozpuszczonego masła
1 op.ciasta filo (10 arkuszy)
cukier puder
Wykonanie: w miseczce wymieszać twarożek z 2 żółtkami,skórka otartą z limonki,2-ma łyżkami soku z limonki,30g cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej
obrać 2 jabłka i pokroić w kostkę.Miąższ dojrzałego mango odzielić od pestki i pokroić w kostkę
rozpuścić 100 g masła
rozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń.Na środku położyć 1-szy arkusz ciasta filo.Wysmarować go masłem.Rozłożyć 4 nastepne blaty ciasta dookoła,tak by środek stanowiły dwie warstwy ciasta .Blaty wysmarować masłem.Na środku rozsmarowac połowę twarożku i rozłożyć połowę owoców.Boki ciasta założyć do środka i przy pomocy ręcznika luźno zwinąć strudel.Podobnie przygotować 2 studel z pozostałych składników.Trzeba pamiętać o tym,by płaty zawsze posmarować tłuszczem.Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak,ale sprawi również,że ciasto będzie ładnie polistkowane
strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła
piec w 200`C przez 15 minut,do zrumienienia
lekko ostudzić.Podawać jeszcze ciepły,obficie posypany cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/mango-apfel-strudel-z-ciasta-filo.html