ßßß Cookit - przepis na Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

nazwa

Wykonanie

Jest to sernik, bez którego mój tata nie wyobraża sobie Świąt zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Szczerze mówiąc żaden sernik nie zbiera tylu pochwał co ten, smakuje każdemu!
Polecam go wypróbować, bo mimo tego, że jest trochę czasochłonny to warto się poświęcić :)
Potrzebujemy:
1 kg twarogu sernikowego
8 jaj
półtorej szklanki cukru
15 dag masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukru pudru do posypania
ew kilku kropel jakiegoś aromatu
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z dodawanym stopniowo serem. Rozpuścić i wystudzić masło. Cały czas mieszając dodać je do masy serowej. Dodać mąkę ziemniaczaną i białka ubite na sztywno, oraz aromat.
Piec w tortownicy wyłożonej papierem, ok 60 minut w "średnio nagrzanym piekarniku" jak mówi przepis - ja piekłam w 180 stopniach.
Wystudzony posypać cukrem pudrem.
Pycha!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2012/12/sernik-wiedenski.html