Wykonanie

Kotlety mielone mają rzeszę zwolenników. My lubimy właściwie wszystkie, dlatego chętnie tworzę wciąż nowe wariacje na temat kotletów mielonych. Dzisiaj proponuję przepyszne kotleciki mielone z
dorsza, świetna i zdrowsza alternatywa dla
mięsnych wieprzowych. Są mieciutkie, bardzo delikatne i jestem pewna, że smakiem zachwycą każdego, bo dzięki dodatkowi zmielonej
kolendry i kulek
ziela angielskiego zyskały nowy, ciekawy aromat i całkowicie zatraciły swój charakterystyczny"
rybi" posmak. Są bardzo szybkie do wykonania, ponieważ zamiast mielić
rybę, wystarczy ją jedynie posiekać.

Składniki na 5-6 sztuk:2 małe filety/płaty z
dorsza1
jajko2-3 łyżki
bułki tartej + do obtoczenia
sól,
pieprzkilka ziarenek
ziela angielskiego1/2 łyżeczki nasion
kolendrysok z 1/2
cytrynymasło ghee lub
olej do smażeniaWykonanie:filety pozbawić skóry, umyć ,osuszyć i skropić
sokiem z cytryny. Odstawić chociaż na 20 minut. Pokroić w małą kostkę, natępnie posiekaćdo posiekanego
mięsa dodać
jajko i
bułkę tartą w takiej ilości, by kotleciki były łatwe do formowania. Najlepiej dodać część
bułki i pozostawić do napęcznienia, w razie potrzeby dodać resztę. Do rozmrożonego
dorsza na pewno trzeba będzie dodać więcej
bułki tartej. w moździerzu zmiażdżyć
ziele angielskie i
kolendrę lub zmielić w młynkumasę na kotlety wymieszać z
solą,
pieprzem oraz
kolendrą i
zielem angielskimwilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na rumiano na
maśle z obu stronŻYCZĘ SMACZNEGO!