Wykonanie

Najprostsza i najsmaczniejsza
sałatka na lato, dwuskładnikowa i właściwie sama się robi. Tyle nowych przepisów, tyle nowych smaków i kombinacji, a do tej sałatki wracam każdego lata. Gdy tylko przejedzą się pierwsze "małosolne"
ogórki, a
pomidory pachną już i smakują latem najlepszy czas na
sałatkę. Pasuje właściwie do wszystkiego, a z
bagietką może stanowić samodzielne danie. Moja za każdym razem jest inna, a sprawia to dodatek
ziół. Pyszna z
oregano, z dodatkiem
mięty,
tymianku lub
bazylii.

Składniki na 2 porcje:2
pomidory2 domowe
kiszone ogórki małosolne1 średnia
cebula biała lub czerwona lub czosnkowa2 łyżki
oliwy cytrynowej1 łyżka
octu białego winnego1 b.płaska łyżeczka
miodusól,
pieprzWykonanie:
cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w półkrążki .Przesypać
solą, wymieszać i ugnieść, by
cebula zmiękła. Odstawić
pomidory przekroić na pół, wyciąć piętki pokroić w cienkie półplasterki lub mniejsze kawałki
ogórka odsączyć z zalewy, osuszyć, przekroić na pół, a następnie w półplasterki
oliwę połączyc z
octem winnym i
miodem na gładki krem
zioła posiekaćwszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić ewentualnie
solą i
pieprzem. Podawać schłodzonąŻYCZĘ SMACZNEGO :)