Wykonanie

Jeśli znudził Cię
łosoś tradycyjnie pieczony w piekarniku lub na patelni, po prostu posiekaj go i zrób pyszne kotleciki mielone. Kotleciki są łatwe i szybkie do przygotowania, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Dodatek
kaszy jaglanej czyni je jeszcze delikatniejszymi, choć już samo
mięso z
łososia jest delikatne.
Rybi zapach, który tak wielu zniechęca do
rybnych dań nie już tak intensywny. Na gorąco są świetnym dodatkiem do drugiego dania na zimno natomiast do kanapek. Polecam!

Składniki:600 g
łososia bez skóry1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej (przepis tutaj: klik)1
jajkosok z 1/2
cytryny2 czubate łyżki
chrzanu ze słoiczka1 czubata łyżka
bułki tartej1 łyżeczka
solipieprz czarny2 czubate łyżki
szczypiorkumasło ghee - do smażeniaWykonanie:ugotować
kaszę jaglaną (na śniadanie ugotowałam wiekszą ilość
kaszy, dzięki
czemu obiad przygotowałam w expresowym tempie). Przestudzić
rybę obraną ze skóry pokroić w drobną kostkę ( przy okazji usunąć ewentualnie pozostałe ości), a na koniec przesiekać całośćwszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej ręką - na jednolitą masęnabierać łyżką porcje, formować w wilgotnych dłoniach owalne kotleciki. Obtaczać w
bułce tartej i smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienieniausmażone układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczupodawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką ( u mnie z
młoda kapusta duszona ze
śmietaną)ŻYCZĘ SMACZNEGO !