ßßß Cookit - przepis na Surówki z białej rzodkwi - II warianty oraz ich wartości zdrowotne

Surówki z białej rzodkwi - II warianty oraz ich wartości zdrowotne

nazwa

Wykonanie

Biała rzodkiew to niesłychanie wdzięczne warzywo. Bardzo smaczna i cudnie wygląda. W ekspresowym tempie można przygotować z niej zdrową przystawkę do drugiego dania. Idealna na wiosenna surówkę - soczystą, orzeźwiającą i łagodną w smaku. W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy. Ma także sporą przewagę nad rzodkiewkami, bo do tygodnia zachowa jędrność przechowywana w lodówce.
Rzodkiew biała (Raphanus L.) występuje w wielu odmianach i kolorach, często mylona jest z rzepą.
Jest idelnym warzywem we wszystkich dietach odchudzających, gdyż w 100 g zawiera jedynie 12 kalorii.
Swoje zdrowotne i lecznicze działanie rzodkiew zawdzięcza przede wszystkim występujacych w niej olejkom gorczycznym, zawierających związki siarki, które nadają jej charakterystyczny ostry smak i stanowią o jej leczniczych właściwościach. Ponadto rzodkiew jest bogata w witamine C, a także witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz białka i węglowodany.
OTO LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI RZODKWI :
przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia
likwiduje wzdęcia
niszczy szkodliwe bakterie i grzyby
obniża poziom złego cholesterolu we krwi
zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych
jest pomocna w leczeniu zapalenia nerek i przewodów moczowych
doskonale wspomaga działanie wątroby
jest sprawdzonym domowym lekiem na przeziębienia
Rzodkiew jednak nie dla wszystkich - niewskazana jest dla osób z chorobą wrzodową, zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.
SURÓWKA NR. I
2 białe rzodkwie
1 łyżka soku z cytryny
ewentualnie pieprz z młynka
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1-2 łyżki jogurtu greckiego, śmietany lub majonezu-opcjonalnie
Wykonanie:
rzodkiew zetrzeć na grubych oczkach tarki
wymieszać z przyprawami
odstawić na 15-30 minut do lodówki, by składniki się przegryzły
SURÓWKA NR. II
1 rzodkiew
1 marchewka
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
jeśli lubisz dodaj jogurt, śmietanę lub majonez bez jest równie pyszna
Wykonanie:
rzodkiew i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki
wymieszać z przyprawami
podawać schłodzoną w lodówce
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/04/surowki-z-bialej-rzodkwi.html