Wykonanie

Biała
rzodkiew to niesłychanie wdzięczne warzywo. Bardzo smaczna i cudnie wygląda. W ekspresowym tempie można przygotować z niej zdrową przystawkę do drugiego dania. Idealna na wiosenna surówkę - soczystą, orzeźwiającą i łagodną w smaku. W niczym nie przypomina smaku czarnej
rzepy. Ma także sporą przewagę nad
rzodkiewkami, bo do tygodnia zachowa jędrność przechowywana w lodówce.
Rzodkiew biała (Raphanus L.) występuje w wielu odmianach i kolorach, często
mylona jest z
rzepą.Jest idelnym warzywem we wszystkich dietach odchudzających, gdyż w 100 g zawiera jedynie 12 kalorii.Swoje zdrowotne i lecznicze działanie
rzodkiew zawdzięcza przede wszystkim występujacych w niej olejkom gorczycznym, zawierających związki siarki, które nadają jej charakterystyczny ostry smak i stanowią o jej leczniczych właściwościach. Ponadto
rzodkiew jest bogata w witamine C, a także witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz
białka i węglowodany.OTO LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI RZODKWI :przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcialikwiduje wzdęcianiszczy szkodliwe bakterie i
grzybyobniża poziom złego cholesterolu we
krwizapobiega tworzeniu się kamieni żółciowychjest pomocna w leczeniu zapalenia nerek i przewodów moczowychdoskonale wspomaga działanie wątrobyjest sprawdzonym domowym
lekiem na przeziębienia
Rzodkiew jednak nie dla wszystkich - niewskazana jest dla osób z chorobą wrzodową, zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.

SURÓWKA NR. I2 białe rzodkwie1 łyżka
soku z cytrynyewentualnie
pieprz z młynka1 łyżeczka
mioduszczypta
soli1-2 łyżki
jogurtu greckiego,
śmietany lub
majonezu-opcjonalnieWykonanie:
rzodkiew zetrzeć na grubych oczkach tarkiwymieszać z
przyprawamiodstawić na 15-30 minut do lodówki, by składniki się przegryzły

SURÓWKA NR. II1
rzodkiew1
marchewka1 łyżka
chrzanu ze słoiczka1 łyżeczka
mioduszczypta
solijeśli lubisz dodaj
jogurt,
śmietanę lub
majonez bez jest równie pysznaWykonanie:
rzodkiew i
marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarkiwymieszać z
przyprawamipodawać schłodzoną w lodówceSMACZNEGO !