Wykonanie

Lane kluseczki (Lane ciasto) to niewątpliwie jeden ze smaków dzieciństwa. Najczęściej pływały w niedzielnym rosole z
kurczaka. Żaden
makaron im nie dorówna, bo zupa z ich dodatkiem jest wyjątkowo delikatna. Moje dzisiejsze kluseczki powrócily nieco odmienione, bowiem użyłam do ich wykonania
mąki pelnoziarnistej orkiszowej. Są na pewno dużo zdrowsze, ale też i trochę ciemniejsze.Lane kluski sporządza się z
mąki i całych jaj. Jest to ciasto dość rzadkie (gęstsze od naleśnikowego, o konsystencji gęstej
śmietany). Ilość
mąki zależy od wielkości użytych
jajek. Ciasto należy długo i starannie mieszać, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza, bedącego znakomitym "spulchniaczem". Niewielki dodatek gazowanej
wody mineralnej wpływa na zwiększenie pulchności i smaku klusek. Ciasto wylewa się bezpośrednio z naczynia, w którym było robione, dlatego należy regulować wielkość strumienia, by kluseczki były jednakowej grubości.

Przepis podstawowy - porcja dla 4 osób:2
jajka1 łyżka gazowanej
wody mineralnej3-4 łyżki przesianej
mąkisólszczypta
cukruWykonanie:Porządnie rozkłócić
jajka z łyżką
wody mineralnej, szczyptą
soli i
cukru, stopniowo dosypywać
mąkę, starannie i długo mieszając ciasto drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać cienkim strumieniem na gotującą, osoloną
wodę i gotować 2 minuty.Lane kluski można bezpośrednio wlewać na gotującą się zupęDobrym pomysłem jest przygotowanie kluseczek
smakowych, wówczas do ciasta pod koniec wyrabiania należy dodać drobno posiekane
ziołaidealne do rosołu, pomidorowej lub zupy koperkowej (przepis na zupe tutaj: klik )ŻYCZĘ SMACZNEGO !