ßßß Cookit - przepis na Lane kluseczki orkiszowe - pełnoziarniste

Lane kluseczki orkiszowe - pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Lane kluseczki (Lane ciasto) to niewątpliwie jeden ze smaków dzieciństwa. Najczęściej pływały w niedzielnym rosole z kurczaka. Żaden makaron im nie dorówna, bo zupa z ich dodatkiem jest wyjątkowo delikatna. Moje dzisiejsze kluseczki powrócily nieco odmienione, bowiem użyłam do ich wykonania mąki pelnoziarnistej orkiszowej. Są na pewno dużo zdrowsze, ale też i trochę ciemniejsze.
Lane kluski sporządza się z mąki i całych jaj. Jest to ciasto dość rzadkie (gęstsze od naleśnikowego, o konsystencji gęstej śmietany). Ilość mąki zależy od wielkości użytych jajek. Ciasto należy długo i starannie mieszać, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza, bedącego znakomitym "spulchniaczem". Niewielki dodatek gazowanej wody mineralnej wpływa na zwiększenie pulchności i smaku klusek. Ciasto wylewa się bezpośrednio z naczynia, w którym było robione, dlatego należy regulować wielkość strumienia, by kluseczki były jednakowej grubości.
Przepis podstawowy - porcja dla 4 osób:
2 jajka
1 łyżka gazowanej wody mineralnej
3-4 łyżki przesianej mąki
sól
szczypta cukru
Wykonanie:
Porządnie rozkłócić jajka z łyżką wody mineralnej, szczyptą soli i cukru, stopniowo dosypywać mąkę, starannie i długo mieszając ciasto drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać cienkim strumieniem na gotującą, osoloną wodę i gotować 2 minuty.
Lane kluski można bezpośrednio wlewać na gotującą się zupę
Dobrym pomysłem jest przygotowanie kluseczek smakowych, wówczas do ciasta pod koniec wyrabiania należy dodać drobno posiekane zioła
idealne do rosołu, pomidorowej lub zupy koperkowej (przepis na zupe tutaj: klik )
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/04/lane-kluseczki-orkiszowe-pelnoziarniste.html