Wykonanie

Ta babka to świetny pomysł na wykorzystanie
białek pozostałych po wypiekach
drożdżowych. I chociaż za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru furę przesłodzonych
bezów i babkę - to oczywiście wybieram babkę. Babka jest mięciutka i naprawdę smaczna. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Można ją urozmaicić dodając do części
kakao,
rodzynki lub
skórkę pomarańczową co lubisz. Na pewno jeszcze zdążysz ukręcić tą babeczkę i przekonasz się jaka jest smaczna.

Składniki:200 g
mąki4
białka L100 g
cukru125 g
masła100 ml
mleka kokosowego ( lub każdego innego)1
cukier waniliowy2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
kakao-opcjonalnieWykonanie:
masło rozpuścić w garnuszku. Foremkę wysmarować
masłem i wysypać
mąką krupczatką lub
kaszką mannąbiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Do ubitych
białek łyżka po łyżce dodawać
cukier cały czas ubijając. Dodawać kolejne składniki ciągle ubijąc na wolnych obrotach robota -miksera lub wymieszać szpatułką. Połowę masy wymieszać z
kakao przesianym przez sitkomasę wylać do formy i piec w 180°C 45 minutprzez pierwsze 15 minut studzić w foremce, następnie uwolnić babkę z foremki i studzić na kratceprzed podaniem posypać
cukrem pudrem.SMACZNEGO !