Wykonanie

Coś dla wielbicieli
drożdżowego pieczywa typu
chałka i
rodzynek. W dosłownym tego słowa znaczeniu
chałką jednak nie jest, bo nie została zapleciona. Jeśli już, to bardziej przypomina chlebek. Jest tak smaczna, że spokojnie może stanowić małe co nieco do
kawy.Składniki na 2
chałki :

500 g
mąki pszennej 55060 g
cukru80 g
masła250 ml
mleka + 2 łyżki1/2 łyżeczki
soli1 opakowanie suchych
drożdży instant1
jajko1
żółtko150 g
rodzynek150 ml
soku jabłkowegoWykonanie:
rodzynki dokładnie umyć, zalać krótko wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie zalać
sokiem jabłkowym i odstawić do napęcznienia.do rondelka wlać
mleko, dołożyć wiórki
masła i podgrzać. Nie roztapiam
masła do końca. Wlewam
mleko do
mąki z pływającymi nadtopionymi kawałkami
masła.do misy robota odważyć
mąke,
cukier,
sól i
drożdże. Wlać
mleko z
masłem i powoli wyrabiać do połączenia składników. Wbić
jajko, dodać
żółtko i wyrabiać do otrzymania gładkiego ciasta odchodzącego od
boków misy. Odsączyć z soku
rodzynki i osuszyć w papierowym ręczniku. Dodać do ciasta i wmieszać je wyrabiając już ciasto ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.wyrzucić ciasto na blat, ogazować i delikatnie podsypując
mąką i podzielić na dwie równe części. Złożyć kilkakrotnie i umieścić w wysmarowanych
olejem keksówkach. Można oczywiście zapleść w warkocz. Wtedy odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 30 minut, przykryte ściereczką kuchennąwłączyć piekarnik i nagrzać do 200°Cwyrośnięte
chałki posmarować
mlekiem i naciać
ostrym nożem (tylko w przypadku, gdy nie zaplatamy
chałki w warkocz ). Piec 20 minut w 200°C. Studzić na kratce.ŻYCZĘ SMACZNEGO !