Wykonanie
To danie jest istnym wehikułem czasu, pozwoli Wam przenieść się do słodkich chwil dzieciństwa. Pyszna propozycja na słodki obiad nie tylko dla dzieci, choć dla niektórych pewnie będzie smakowitym deserem.Składniki :
1 szklanka
ryżu (najlepiej arborio)2 szklanki
wody2 szczypty
soliokoło 80 dkg
jabłek (5 sztuk)2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
cynamonumasłojogurt greckiWykonanie:°1 szklankę arborio zalać 2 szklankami wrzącej
wody, dodać 2 szczypty
soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Ryż arborio lepiej się klei, dlatego do tej potrawy jest idealny. Choć całe lata robiłam ze zwykłym
ryżem i też było smacznie°Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić
sokiem z cytryny. Wymieszać z
cukrem i
cynamonem.°Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Układać warstwami na przemian:
ryż i starte
jabłka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić
ryż. Na górze ułożyć wiórki
masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.° podawać z
jogurtem greckim lub
śmietaną. Smacznego!