Wykonanie
            
To danie jest istnym wehikułem czasu, pozwoli Wam przenieść się do słodkich chwil dzieciństwa. Pyszna propozycja na słodki obiad nie tylko dla dzieci, choć dla niektórych pewnie będzie smakowitym deserem.Składniki :

1 szklanka 
ryżu (najlepiej arborio)2 szklanki 
wody2 szczypty 
soliokoło 80 dkg 
jabłek (5 sztuk)2 łyżki 
brązowego cukru1 łyżka 
soku z cytryny1 łyżeczka 
cynamonumasłojogurt greckiWykonanie:°1 szklankę arborio zalać 2 szklankami wrzącej 
wody, dodać 2 szczypty 
soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. 
Ryż arborio lepiej się klei, dlatego do tej potrawy jest idealny. Choć całe lata robiłam ze zwykłym 
ryżem i też było smacznie°Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić 
sokiem z cytryny. Wymieszać z 
cukrem i 
cynamonem.°Naczynie żaroodporne wysmarować 
masłem. Układać warstwami na przemian: 
ryż i starte 
jabłka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić 
ryż. Na górze ułożyć wiórki 
masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.° podawać z 
jogurtem greckim lub 
śmietaną. Smacznego!