ßßß
            
        
Jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. Pamiętam, że kiedyś jadałam taką zapiekankę bardzo często, aż później nie mogłam na nią patrzeć :) Może wtedy jeszcze jedna kwestia dała się we znaki, mianowicie to, że kiedyś dodawałam do tej zapiekanki więcej masła i robiłam ją w nieco inny sposób, więc i smak był inny. Tą jak najbardziej wszystkim polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią obiad na słodko i bezmięsnie :)
Składniki:1 szklanka ryżu1 szklanka wody1 szklanka mleka300 – 400g jabłek (twardych)30g masła2 – 4 łyżki cukru brązowego lub białegoCynamon150 ml śmietany lub mlekaWodę zagotowujemy, następnie wsypujemy ryż i wlewamy mleko. Całość gotujemy około 12 minut, tak by ryż był lekko miękki, ale nie rozgotowany.Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy warstwę ryżu, warstwę potartych (na grubych oczkach tarki) jabłek, posypujemy cukrem i cynamonem, po czym układamy kolejną warstwę ryżu, jabłek, cynamonu i cukru. Całość polewamy śmietaną lub mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
R E K L A M A