Wykonanie
Jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. Pamiętam, że kiedyś jadałam taką zapiekankę bardzo często, aż później nie mogłam na nią patrzeć :) Może wtedy jeszcze jedna kwestia dała się we znaki, mianowicie to, że kiedyś dodawałam do tej zapiekanki więcej
masła i robiłam ją w nieco inny sposób, więc i smak był inny. Tą jak najbardziej wszystkim polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią obiad na słodko i bezmięsnie :)
Składniki:1 szklanka
ryżu1 szklanka
wody1 szklanka
mleka300 – 400g
jabłek (twardych)30g
masła2 – 4 łyżki
cukru brązowego lub białego
Cynamon150 ml
śmietany lub
mlekaWodę zagotowujemy, następnie wsypujemy
ryż i wlewamy
mleko. Całość gotujemy około 12 minut, tak by
ryż był lekko miękki, ale nie rozgotowany.
Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy warstwę
ryżu, warstwę potartych (na grubych oczkach tarki)
jabłek, posypujemy
cukrem i
cynamonem, po czym układamy kolejną warstwę
ryżu,
jabłek,
cynamonu i
cukru. Całość polewamy
śmietaną lub
mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
R E K L A M A